17:35 / E Diele, 15 Prill 2018

a��Thyhet miti i ujit- nA�se pini dy litra rrezikoni shA�ndetin

Ne tA� gjithA� kemi dA�gjuar se duhet pirA� tetA� gota me ujA� ose dy litra nA� ditA�.

PesA� mjekA� dhe shkencA�tarA� thonA� se nuk ka nevojA� pA�r tA� pirA� njA� sasi tA� tillA� tA� ujit.

Shenja mA� e mirA� e nivelit tA� hidratimit tA� trupit tuaj A�shtA� ngjyra e uriA�s, thonA� ata.

Marrja e tepA�rt e ujit mund tA� jetA� e rrezikshme, sidomos pA�r personat qA� vuajnA� nga probleme me zemrA�n.

Karen Dwyer nga Universiteti Deakin nA� Geelong thotA� se njerA�zit duhet tA� pinA� ujA� vetA�m kur janA� tA� etur.

Shenja mA� e mirA� pA�r tA� pA�rcaktuar nA�se jeni tA� dehidratuar A�shtA� ngjyra e urinA�.

a�?NA�se urina juaj ka ngjyrA� tA� errA�t atA�herA� ju jeni tA� dehidratuar dhe keni nevojA� pA�r mA� shumA� ujA�. NA�se A�shtA� e kthjelltA� sikurse uji, atA�herA� ju nuk keni nevojA� pA�r mA� shumA� ujA�a�?, thotA� Dwyer.

Akademia e shkencave nacionale pA�r ushqim nA� vitin 1945 kishte thA�nA� se tA� rriturit duhet marrA� nA� ditA� 2.5 litra ujA�. Por, kjo tash sipas ekspertA�ve nuk vlen, pasi qA� njA� sasi tA� ujit njerA�zit e marrin edhe pA�rmes ushqimeve.

Jon Bartlett nga Universiteti Victoria nA� Melburn thotA� se sasia e ujit qA� duhet tA� merret varet nga aktivitetet ditore dhe klima.

a�?NjerA�zit qA� jetojnA� nA� ambiente tA� nxehta kanA� mA� shumA� nevojA� pA�r ujA�a�?, tha ai.

Studimet e mA�hershme kanA� treguar se mos marrja e ujit nA� sasi tA� duhura ndikon nA� performancA�n mentale dhe fizike tA� njeriut.

Temat: