14:27 / E premte, 17 Mars 2017

Bankat evropiane, me borxhe

Bankat evropiane, me borxhe

Borxhet janë krijuar në vitin 2008, në kohën e krizës financiare globale, sidomos në Evropë, me pasojat e borxhit të Greqisë ndaj kreditorëve ndërkombëtarë

Sipas të dhënave në dispozicion të Bankës Qendrore Evropiane, ekziston rreziku i madh për bankat evropiane për shkak të borxheve të këqija, shuma e të cilave shkon deri në një trilion euro.

Problemet mund të lindin pasi Banka Qendrore e Evropës do të pezullojë programet për të stimuluar rritjen ekonomike për bankat, dhe pamundësia e kompensimit të humbjeve me këto mjete është një kërcënim i madh për borxhin evropian.

Borxhet janë krijuar në vitin 2008, në kohën e krizës financiare globale, sidomos në Evropë, me pasojat e borxhit të Greqisë ndaj kreditorëve ndërkombëtarë, si dhe të performancës së dobët ekonomike të shteteve jugore të BE-së.

Pjesa më e madhe e borxhit të qytetarëve dhe kompanive nuk mund t’u paguhet bankave në kohë ose plotësisht, kjo hyn në kategorinë e konsumatorëve të rrezikshëm, kështu që ata nuk mund të marrin ndonjë kredi të re. Banka Qendrore Evropiane pritet të shkurtojë 60 miliardë euro ndihmë në muaj për bankat evropiane.


Lexo të tjera