23:32 / E martë, 10 Janar 2017

Këto gjëra i përfshinë fituesi i përgjithshëm

Këto gjëra i përfshinë fituesi i përgjithshëm

Fitnessi i pergjithshem është i ndarë në 5 komponente të cilat formojnë përgjithshëm statusin tonë shëndetësor, shkruan Indeksonline.

1. Fitnessi kardiovaskular (Fitnessi aerobik)

Fitnessi kardiovaskular gjithashtu nganjëherë njihet si qëndrueshmëri dhe është aftësi e trupit tuaj që vazhdimisht të sigurojë energji të mjaftueshme për të mbështetur nivelet submaksimal te ushtrimit. Për ta bërë këtë sistemi i qarkullimit të gjakut dhe i frymëmarrjes (sistemi kardio - respiratorik) duhet të punojnë së bashku me i siguru muskujt me oksigjen të mjaftueshëm për të mundësuar metabolizmin aerob.

 Ky lloj i fitnessit ka përfitime të mëdha në stilin e jetës tonë sepse na mundëson të jemi aktiv gjatë gjithë ditës, gjithashtu na lejon që të përfshihemi në sport dhe ndjekjet e kohës së lirë. Nëse ne kemi fitnesin kardiovaskular të mirë, atëherë shëndeti ynë është gjithashtu mirë sepse ajo ndihmon në:

Metabolizmin e yndyrës

Përmirësimin e furnizimit me oksigjen

Heqjen e shpejtë të mbetjeve te ndryshme nga proceset e ndryshme qe ndodhin ne trup

Zvoglimin e stresit 

2. Forca maksimale

Forca është me rëndësi jetike, jo vetëm në sport por edhe në ditët e përditshme. Ne duhet të jemi te fortë për të kryer detyra të caktuara të përditshme. he maximum force a muscle/group of muscles can apply against a resistance.Forca definohet si aftësi e një muskul apo grup të muskujve për të ushtruar një forcë për të kapërcyer një rezistencë. Forca është e rëndësishme për shëndetin tonë sepse ajo na mundëson që të:

Shmangim lëndimet

Rruajmë qëndrimin trupor të mirë

Mbesim të pavarur (në moshë më të vjetër)

etj.


3. Fleksibiliteti

Fleksibiliteti është lëvizje në dispozicion në nyjet tona, zakonisht kontrolluar nga gjatësia e muskujve tone. Kjo është menduar shpesh që të jetë më pak e rëndësishme se sa forca, apo fitnessi kardiovaskulare. Megjithatë, në qoftë se ne nuk jemi fleksibël lëvizjet tona zvogelohen dhe nyjet bëhen te ngurta. Fleksibiliteti në sport na lejon për të kryer aftësi të caktuara në mënyrë më efikase, për shembull, një gjimnastikant apo balerin ose zhytës duhet të jetë shumë fleksibël, por është gjithashtu e rëndësishme në sportet e tjera për të rritur perfomancen dhe per të ulur rrezikun e lëndimit.

Në aktivitetet e përditshme, ne duhet të jemi fleksibël për të arritur për diçka në një dollap rrobash, ose ne dysheme. Ajo gjithashtu ndihmon:

Per te parandaluar lendimet

Per te përmirësuar qendrimin e trupit

Per te zvogluar dhimbjet e pjeses se poshtme te shpines

Per te mbajtur nyjet e shendetshme

Per te përmirësuar ekuilibrin gjatë lëvizjes

4. Qëndrushmëria e forces

Muscular endurance, unlike strength, is the ability of a muscle to make repeated contractions over a period of time. This is used in day-to-day life in activities such as climbing stairs, digging the garden and cleaning. Muscular endurance is also important in sports, such as football (repeated running and kicking), tennis (repeated swinging of the arm to hit the ball) and swimming (repeating the stroke).

5. Përbërja e trupit

Përbërja e trupit është sasia e eshtrave, muskujve, kërceve, yndyrës etj që përbëjnë trupin tonë. Përsa i përket shëndetit, yndyra është pika kryesore e interesit, sasia e yndyrës ndryshon nga personi në person dhe mesataret e shëndetshme ndryshojnë mes gjinisë dhe moshës. Sasia e shëndetshme e yndyrës për një njeri është në mes 15 dhe 18% për gjininë mashkullore, ndërsa, për gjininë femrore është më i lartë në 20-25%. Është e rëndësishme për të mbajtur një përqindje të shëndetshme të yndyrës në trup, sepse:

Ydyra e tepërt në trup mund të kontribuojë në zhvillimin e një numër të problemeve shëndetësore të tilla si sëmundje të zemrës dhe diabetit

Vendos ngarkes në nyje, muskuj dhe eshtra, rrit rrezikun e lëndimeve./Indeksonline/

Lexo të tjera