11:43 / E enjte, 12 Tetor 2017

Gjërat që Trump ka bërë për t’i lënduar gratë dhe vajzat që nga marrja e detyrës

Gjërat që Trump ka bërë për t’i lënduar gratë dhe vajzat që nga marrja e detyrës

Përkundër që presidenti i SHBA-së, Donald Trump ka deklaruar se ai “do të sigurojë cdo femër dhe grua të ndjek ëndrrat e saj”, në realitet ai ka bërë krejt të kundërtën.

Në një shkrim të publikuar në Ditën Ndërkombëtare të Vajzës, numërohen gjërat që në të vërtetë Trump ka bërë për vajzat dhe gratë që nga marrja e mandatit të tij, transmeton Indeksonline.

Në këtë shkrim thuhet se ajo çfarë thotë dhe ajo çfarë bënë në realitet Trump, janë krejtësisht të ndryshme. Kështu më poshtë janë të radhitura disa nga gjërat që ka bërë ai për t’i lënduar vajzat dhe gratë:

1. Ka kundërshtuar udhëzimin e sulmeve seksuale në kampus

Administrata e Trumpi, përmes sekretarit të Arsimit Betsy Devos, ka njoftuar në shtator ndryshimin e një dekreti qe më parë detyronte universitetet të hetonin menjëherë sulmin seksual brenda kampusit.këtë kërkesë e kishte miratuar, ish-presidenti Barack Obama.

2.  Rikthimi i qasjes së kontrollit të lindjes

Siç tha Farrekkkm zgjedhjet riprodhuese dhe kontrolli i lindjeve, janë jetike për autonomin e grave. Kështu, Trump ka përmendur se kufizimi i qasjes në kontrollin e lindjeve është vetëm një lloj pengese. Kështu ai ka bërë ndryshime në sigurimet shëndetësore, të cilat ndikojnë në kontrollin e lindjeve.

3. Dislokimi i Këshillit të Shtëpisë së Bardhë për gratë dhe vajzat.

4. Bllokimi i financimit të planifikuar të prindërve

Në prill, Trump nënshkroi një ligj i cili u lejon qeverive vendore të mbajnë fonde fererale nga ofruesit e shërbimeve shëndetësore që ofrojnë aborte, së bashku me trajtime e tjera të kujdesit shëndetësor të grave, si shfaqja e kancerit te gjirit. Një muaj më vonë, ai propozoi një buxhet federal që hoqi planifikimin e partneritit- i cili tashmë ndalon të përdoren fondet federale për shërbimet e abortit.

5. Rregulli Global Gag

Në një shënim të ndërlidhur, pas inaugurimit të tij, Trump gjithashtu krijojë një politikë të njohur si “Rrregulli Global Gag” që pengoi organizatat joqeveritare të marrin fonde nga SHBA për çështjet globale shëndetësore.

6. Ndalimi i përpjekjeve për të ndjekur barazinë gjinore për paga

7. Tërheqja e mbrojtjes federale për studentet transgjinore

8. Gratë që ankohen për ngacmim seksual mund të detyrohen për arbitrazh

Trump ndryshoi një ligj të vitit 2014 që detyroi kontraktorët federal të pajtoheshin me ligjet e punës dhe të drejtave civile. Pa ligjin, kontraktorët federalë nuk kanë më nevojë për të bërë pagesat e tre transparente  dhe gratë që ankohen për ngacmim seksual ose diskriminim mund të detyrohen për arbitrazh. Kjo do të thotë se ato nuk mund të bëjnë ankesat e tyre në një forum publik, si gjykatat./Indeksonline/

Lexo të tjera