08:57 / E enjte, 12 Tetor 2017

Një asteroid tani është duke kaluar në afërsi të planetit tonë

Një asteroid tani është duke kaluar në afërsi të planetit tonë

Asteroidi TC4 kaloi 95 mijë kilometra pranë Tokës në tetorin e 5 viteve më parë. Sot ai është rikthyer për ta vizituar Tokën përsëri. Por kësaj here ka vendosur të na “përkëdhelë” më nga afër.

Distanca me planetin tonë do të jetë 44 mijë kilometra. Por pavarësisht kësaj, as këtë herë për fat të mirë asteroidi i kategorisë Apollo, nuk do të shkaktojë problem, transmeton Indeksonline.

Shkencëtarët e NASA-s kanë llogaritur se mundësia për prekje me planetin tonë është e një përqindjeje ekstremisht të vogël: 0,00055 %. Megjithatë, fluturat nuk u sigurojnë atyre mundësinë për të testuar sistemet e tyre paralajmëruese për goditjen e asteroidëve në tokë.

Michael Kelley, shkencëtar i programit dhe shtabi i NASA-s për fushatën e vëzhgimit të TC4, tha se "shkencëtarët gjithmonë e kanë vlerësuar njohjen kur një asteroid do të bëjë një qasje të afërt dhe të kalojë në mënyrë të sigurt në Tokë, sepse ata mund të bëjnë përgatitjet për të mbledhur të dhëna për të karakterizuar dhe mësuar sa më shumë të jetë e mundur në lidhje me të”.

Ai shtoi më tej se “rruga e asteroidit është përshkruar si një ‘humbje e ngushtë’ nga shkencëtarët, pasi, në terma astronomikë, është një fije floku larg.

Një rrjet global i teleskopëve do ta monitorojnë atë nga afër./Indeksonline/

Lexo të tjera