17:01 / E Hënë, 16 Prill 2018

Kuvendi nuk ratifikon emrat për anëtarë të KSHC

Kuvendi i Kosovës nuk i ka ratifikuar emrat për anëtarë të Këshillit Shtetëror për Cilësi pasi që kishte mungesë kuorumi.

Para se të hidhej në votim ratifikimi i këtyre emrave, ministri i Arsimit Shyqyri Bytyqi ka arsyetuar vendimin e tij duke thënë se pas përfundimit të afatit të publikimit dhe shpalljes publike për thirrje të anëtarëve të Këshillit Shtetëror të Cilësisë, gjithsej kanë aplikuar 35 kandidatë dhe Komisioni i cili ishte formuar mbi bazën e këtij Udhëzimi Administrativ kishte hartuar listën e ngushtë prej 16 anëtarëve.

Ai tha se lista e ngushtë është hartuar mbi kushtet të cilat janë përcaktuar në udhëzimin administrativ, duke pasur parasysh katër fushat profesionale të ndara sipas udhëzimit administrativ.

Ministri Bytyqi tha se në listën e ngushtë janë emëruar 6 anëtarë të Këshillit Shtetëror të Cilësisë, duke u bazuar në dy kriteret kryesore të Udhëzimit Administrativ.

Sipas tij, në kriterin e fushës, ku secila fusha minimum duhet ta ketë një profesionist dhe kriterin e gjinisë, dhe nga gjashtë profesionistët të cilat janë emëruar në Këshillin Shtetërorë të Cilësisë, vendor 50 përqind janë femra dhe 50 përqind janë meshkuj.

Ndërsa pjesa prej tre profesorëve, siç tha ai, profesionistëve të huaj sipas Udhëzimit Administrativ të emërohen në koordinim me faktorin ndërkombëtar dhe kjo është realizuar dhe tani është lista e plotë e anëtarëve të Këshillit Shtetëror të Cilësisë të cilët sot deputetët e kanë para vetës. Ministri Bytyqi shtoi se ky është një vendim me rëndësi për rritjen e efikasitetit.

“Duke pasur në konsideratë rëndësinë e funksionalizmit të Agjencisë, sot po kërkojë mbështetjen tuaj për ratifikimin e listës së anëtarëve të Këshillit Shtetërorë të Cilësisë, të Agjencionit Kosovar të Akreditimit. Është fjala për një evidentim të rëndësishëm, i cili do të ndikojë në funksionalizmin dhe rritjen e efikasitetit në akreditimin e institucioneve të arsimit të lartë në Republikën e Kosovës. Prandaj, kërkoj nga ju që t’i jepni mbështetje tuaj për të votuar dhe ratifikuar anëtarë e Këshillit Shtetërorë të Cilësisë të Agjencionit Kosovar të Akreditimit, gjegjësisht funkionalzimin e Agjencionit të Akreditimit”, ka thënë ministri Bytyqi.

LDK nuk ka marr pjesë në votim , pasi që deputetët nuk votuan për emrat e propozuar për komision hetimor për deportimin e gjashtë shtetasve turq.

“Është me rëndësi që ne të kemi ratifikim të Këshillit, Shtetëror të Cilësisë. Paraprakisht ju deklaruat se janë 67 deputet të pranishëm dhe ne i dhamë përkrahje që kjo pikë të renditet si pikë e parë, ndërsa u sabotua vendimi për themelimin e Komisionit hetimor i iniciuar nga Lidhja Demokratike dhe e mbështetur nga 40 deputet. Kështu që ne nuk do të marrim pjesë në këtë votim derisa të kaloj apo të futet në rend dite Komisioni Hetimor I cili është më se imediate të filloj punën mbi ngjarjen e cila ka ndodhur”, ka thënë Zemaj.

Ndryshe Bytyqi për anëtarë të KShC kishte propozuar: Prof. Ass.Dr. Vjollca Krasniqi, Prof. Ass. Dr, Arta Jakupi, Dr.Sc. Spec. Rozafa Koliqi-Lila, Prof. Dr. Magdalena Ziolo, Prof.Dr. Gazmend Luboteni, Prof.Dr. Herbert K. Amato, Prof. Dr. Xhavit Rexha, Prof.Msc. Jeffery Butel, Prof. Ass. Dr. Dukagjin Zeka.