11:44 / E diel, 13 Gusht 2017

+383 funksionalizohet në qershor 2018

+383 funksionalizohet në qershor 2018

Kodi i ri +383 do të funksionalizimet në qershor të vitit të ardhshme. Në qershor 2018-të, shuhen kodet +377 dhe +386. Në Kosovë janë mbi 1 milion përdorues të internetit. Kurse, javën që vjen inspektorët e Autoritetit Rregullativ të Komunikimeve Elektronike dhe Postare (ARKEP), do të dalin në terren për të inspektuar punën e operatorit mobil serb MTS. D.O.O.

Këtë e ka bërë të ditur kryetari i ARKEP-it, Kreshnik Gashi, ku ka thënë se do të inspektohet ky operator me qëllim që të shihet se a po i përmbahet limiteve që iu janë caktuar me marrëveshjen arritur në Bruksel.

Operatori i përkohshëm i licencuar MTS. D.O.O, në bazë të marrëveshjes së Brukselit ka filluar operimin e tij në zonat e banuar me minoritetet serbe dhe i ka në shfrytëzim 60 mijë numra, bashkë me shërbim të internetit. Kosova në shkëmbim të dhënies së licencës me marrëveshje ka marrë kodin telefonik +383.

Ndërsa, Gashi ka thënë se kodi i ri do të funksionalizimet në qershor të vitit të ardhshme.

Ndërsa sa i përket kodit të ri të Kosovës që ka marrë në shkëmbim të kësaj licencë, Gashi ka thënë se gjatë këtij viti duhet të realizohen thirrjet hyrëse, kurse, në fillim të vitit të ardhshme operatorët duhet të kalojnë në fazën e përfundimit të këtij procesi.

Gashi ka fol edhe për cilësinë e shërbimeve që operatorët mobil e ofrojnë në Kosovë, Vala dhe Ipko. Ai ka thënë se operatorët që janë në Kosovë shërbimet e internetit i kanë ofruar me vonesë, por që sipas aktualisht me këtë shërbim e mbuloj 70 % të popullsisë.

Sipas tij, me zhvillimin e pajisjeve teknologjike të reja me telefon të ri të mençur, po ashtu aplikacionet e reja kërkojnë më shumë internet, kërkojnë fuqi më të madhe edhe në sasi të të dhënave që i përdorim prandaj kjo teknologji duhet të adaptohet në vazhdimësi në mënyrë që të jetë në gjendje që të përballojë nevojën e qytetarëve. Ai ka shtuar se rënia e të hyrave tek operatorët mobil në vend dhe në botë vjen si shkak i komunikimeve me internet.

Sipas tij, në Kosovë janë mbi 1 milion përdorues të internetit.


Lexo të tjera