Fakte mbi shëndetin e spermës

Fakte mbi shëndetin e spermës
IndeksOnline E enjte, 12 Tetor 2017 12:29

Qelizat e spermës nuk mund të mbijetojnë për një kohë kur ato ekspozohen në ajër jashtë trupit.

Pikërisht për sa kohë mund të mbijetojnë varet nga mjedisi ku ata lëshohen dhe sa shpejt lëngu që rrethon qelizat e spermatozoidës ngrihet.

Pas ejakulimit, sperma mund të jetojë brenda trupit femëror për rreth 5 ditë. Lëngu në traktin riprodhues të një gruaje ka të gjitha lëndët ushqyese që sperma ka nevojë për mbijetesën e tyre gjatë asaj kohe, transmeton Indeksonline.

Pasi ndodhet brenda traktit riprodhues femëror, qelizat e spermës duhet të notojnë nëpër qafën e mitrës dhe në mitër për të arritur tubat fallopiane dhe vezën femërore. Është një udhëtim shumë i gjatë për qelizat e spermës dhe shumë pak mbijetojnë.

Metoda e tërheqjes, ose kur meshkujt "tërhiqen" nga femra përpara derdhjes, është jo shumë e besueshme.

Para se të ndodhë ejakucioni, një sasi e vogël e spermës, e njohur edhe si "para-sperma", e lë penisin.

Ekziston një debat rreth asaj nëse ky lëng përmban qeliza të spermës. Derisa studiuesit të jenë të sigurtë, është më mirë të supozohet se shtatzënia është e mundur nëse ky lëng vjen në kontakt me vaginën e një gruaje.

Megjithatë, shumica e njerëzve nuk janë në gjendje ta kryejnë atë saktë çdo herë, duke e bërë efektivitetin aktual diku rreth 78 përqind. Kjo do të thotë që çdo vit, 22 nga 100 gra që përdorin këtë metodë do të mbeten shtatzënë, ose rreth 1 në 5.

Sa kohë mund të mbijetojë sperma e  ngrirë?

Shkencëtarët besojnë se qelizat e spermës mund të mbijetojnë pafundësisht sapo të ngrihen, për aq kohë sa temperatura të mbetet e qëndrueshme.

Në një temperaturë të tillë të ulët (-196 ° C), qelizat e spermës janë në një lloj animacioni të pezulluar, që do të thotë se të gjitha funksionet e tyre thelbësore janë ndalur plotësisht.

Meshkujt ngrijnë spermatozoidet për një sërë arsyesh. Shumë e bëjnë këtë sepse po i nënshtrohen trajtimit të infertilitetit, ose kanë kancer ose ndonjë gjendje tjetër mjekësore që potencialisht do të ndikojë në fertilitetin e tyre.

Cilat faktorë ndikojnë në shëndetin e spermës?

Shumë faktorë mund të ndikojnë në procesin e formimit të spermës. Disa nga faktorët që mund të shkaktojnë uljen e numërimit të spermës ose funksionin e dobët të spermës përfshijnë:

Shëndeti dhe faktorët e jetesës; droga ose përdorimit të alkoolit; puna ose profesion; pirja e duhanit; stresi; mbinxehje e testiseve; pasha;/Indeksonline.

Fjalët kyqe:

Të tjera nga Shëndetësi

Të fundit nga IndeksOnline