12:51 / E hënë, 11 Shtator 2017

Psikologët gjejnë çelësin për një jetë të lumtur

Psikologët gjejnë çelësin për një jetë të lumtur

Hulumtimi i fundit i publikuar në revistën "European Psychologist", përshkruan elementët kryesorë që mund të çojnë në një jetë të lumtur.

Në situata të caktuara, disa individë kanë vazhdimisht jetë të lumtur, ndërsa të tjerët thjesht mbijetojnë, ndonjëherë heqin dorë përballë vështirësive.

Për shekuj me radhë, çështja se pse individët njerëzorë reagojnë kaq ndryshe në rrethana të ngjashme ka preokupuar filozofë dhe psikologë.

Megjithatë, këta studiues asnjëherë nuk kanë arritur konsensus në këtë çështje. Kjo bëri që Dr. Daniel Broën, një sportist dhe ushtrues i shkencave në Universitetin e Portsmouth në Mbretërinë e Bashkuar, të shqyrtojë literaturën ekzistuese rreth çështjes në fjalë në një përpjekje për të arritur tri synime.

Së pari, Dr. Brown dhe kolegët donin të gjenin një koncept gjithëpërfshirës të lumturisë që mbulon grupe të ndryshme të popullsisë, nga foshnjat tek profesionistët e rritur.

Së dyti, ata dëshironin të parashtronin një sërë parimesh kyçe, të cilat do të mund të funksionin për të gjithë ata të cilët dëshirojnë të ndihen të lumtur, transmeton Indeksonline.

Dhe së fundmi, qëllimi i tretë i rishikimit ishte identifikimi i boshllëqeve në hulumtimet ekzistuese dhe skicimi i drejtimeve për hulumtimet e ardhshme.

Ai dhe kolegët e tij kanë ekzaminuar përkufizimet ekzistuese të lulëzimit, duke kërkuar për aspekte të përbashkëta. Suksesi dhe zhvillimi rishfaqen në të gjitha këto përkufizime, si dhe një sërë përmirësimesh psikologjike, fizike dhe shoqërore.

"Përfituesit personalë" të listuar nga autorët përfshijnë një pikëpamje pozitive për jetën, që janë fetare ose shpirtërore, që kanë një personalitet proaktiv, janë të motivuar, janë të përkushtuar për të mësuar dhe zgjeruar njohuritë e dikujt, duke qenë psikologjikisht elastik dhe duke qenë shoqërisht kompeten, rrethuar nga familja, miqtë dhe kolegët./Indeksonline/

Lexo të tjera