09:10 / E Hënë, 11 Shkurt 2019

Ilaçi i quajtur “kali i Trojës” shpresë për pacientët me kancer

Ilaci i quajtur “kali i Trojës” shpresë për pacientët me kancer

Droga “kali i Trojës” që sulmon qelizat e tumorit nga brenda mund të ofrojë shpresë për pacientët me kancer.

Një studim zbuloi se trajtimi-tisotumab vedotin- prodhoi rezultate premtuese tek njerëzit në gjashtë lloje të ndryshme të sëmundjes, duke përfshirë tumoret e qafës së mitrës, fshikëzës, vezorëve dhe mushkërive.

Kur i është dhënë kjo drogë pacientëve- të cilët nuk patën sukses me terapi standarde- tumorët e tyre u tkurrën ose u ndalën në rritje.

“Çfarë është kaq emocionuese në lidhje me këtë trajtim është se mekanizmi i veprimit të tij është tërësisht i ri,” tha profesori Johann de Bono, kreu i studimeve klinike në Institutin e Kërkimit të Kancerit.

“Ai vepron si një kalorës i Trojës që të vjedhë në qelizat e kancerit dhe t’i vrasë ata nga brenda”.

Hulumtimi ishte një bashkëpunim i përbashkët midis PCN-së dhe Fondacionit Royal Marsden NHS Foundation.

Një në dy njerëz që jetojnë në Mbretëinë e Bashkuar të lindur pas vitit 1960 do të diagnostikohen me ndonjë formë kanceri gjatë jetës së tyre, tregojnë statistikat e Cancer Research UK./Indeksonline/