19:31 / E Hënë, 05 Tetor 2020

​Arresti kardiak është më i rrezikshëm se sulmi në zemër

Arresti kardiak nuk është i njëjtë me një sulm në zemër, pasi përgjithësisht ka një prognozë më të keqe sepse zemra papritmas pushon së rrahuri, aktiviteti i saj elektrik “bie” nga ritmi dhe reanimacioni jep shumë pak kohë. Andaj, është e rëndësishme të njihni simptomat në kohë dhe të parandaloni më të keqen.

Trashëgimia në rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare për shumicën e njerëzve merr pjesë me vetëm 25 për qind, nëse keni pasur të afërm të ngushtë që vdiqën para kohe ose vdiqën nga sëmundje të zemrës ose goditje në tru (burra nën 55, gra nën 60) rreziku juaj supozohet të jetë më i lartë se dikush pa sëmundje të zemrës në të afërmit e ngushtë.

Sëmundjet kardiovaskulare kryesisht shkaktohen nga faktorë të jashtëm – mjedisi dhe zakonet e jetës.

Presioni i lartë i gjakut është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për arterosklerozën dhe dëmtimin e zemrës, por edhe të organeve të tjera siç janë veshkat.

Kolesteroli është një faktor jashtëzakonisht i rëndësishëm i rrezikut kardiovaskular. Preferohet që LDL-kolesteroli të mos kalojë 3.0 mol/l, dhe në njerëzit që tashmë kanë pasur një sulm në zemër ose goditje në tru ose kanë shoqëruar faktorë të tjerë të rrezikut, LDL-kolesteroli nuk duhet të jetë më i lartë se 1.8.

Pirja e duhanit duhet të çrrënjoset plotësisht. Mbipesha është gjithashtu një faktor i rëndësishëm në rrezikun kardiovaskular. Një dietë e shëndetshme është shumë e rëndësishme për shëndetin kardiovaskular: sa më shumë fruta dhe perime të freskëta, arra, bishtajore.

Alkooli duhet të eliminohet plotësisht te njerëzit me trigliceride të ngritura, sëmundje të mëlçisë.

Ushtrimi është një nga parakushtet thelbësore për shëndetin kardiovaskular. Aktiviteti minimal fizik është rreth 30 minuta ecje e moderuar. Çdo gjë më shumë se kaq është shumë e dëshirueshme. Aktiviteti fizik i tepërt, ekstrem nuk rekomandohet.