08:11 / E Shtunë, 23 Maj 2020 / indeksADMonline

​Dita Botërore e luftimit të fistulës obstetrike

Fistula obstetrike është një nga dëmtimet më serioze dhe tragjike që mund të ndodhin gjatë lindjes.

Kjo është një vrimë ndërmjet kanalit të lindjes dhe fshikëzës ose rektumit të shkaktuar nga puna e zgjatur dhe pa trajtim.

Simptomat obstetrike të fistulave përgjithësisht shfaqen në periudhën e hershme pas lindjes. Megjithatë, mund të ndodhin dhe shpesh ndodhin simptoma të tjera të ngjashme, të tilla si trauma psikologjike, përkeqësimi i shëndetit, rritja e varfërisë dhe stigmatizimi shoqëror nga familja dhe miqtë.

Fistula obstetrike mund të parandalohet dhe në shumicën e rasteve të trajtohet. Kirurgjia rindërtuese me një kirurg të trajnuar dhe të ekspertëve të fistulës mund të riparojë lëndimin, me përqindje të suksesit deri në 90 për qind për raste më pak komplekse.

Gjendja në mënyrë tipike e lë gruan inkontinente, dhe si rezultat ato shpesh shmangen nga komunitetet e tyre. Vuajtësit shpesh përballojnë depresionin, izolimin social dhe thellimin e varfërisë. Shumë gra jetojnë me këtë dëmtim për vite – madje edhe për dekada – sepse nuk mund të përballojnë trajtimin.

Rreth 2 milionë gra në Afrikën Sub-Sahariane, Azi, rajone arabe, në Amerikën Latine dhe në Karaibe jetojnë me këtë dëmtim, dhe rreth 50,000 deri në 100,000 raste të reja zhvillohen në mbarë botën çdo vit.

Shumica e fistulave ndodhin te gratë që jetojnë në varfëri në kultura ku statusi dhe vetëvlerësimi i gruas mund të varen pothuajse tërësisht nga martesa dhe aftësia për të lindur fëmijë.

Megjithatë, fistula është pothuajse tërësisht parandaluese. Qëndrueshmëria e saj është një shenjë se sistemet shëndetësore dështojnë të përmbushin nevojat thelbësore të grave.