17:18 / E Martë, 25 Janar 2022 / GF

​FMN uli parashikimin e saj për rritjen globale me 0.5% në 4.4%

Fondi Monetar Ndërkombëtar uli parashikimin e tij për rritjen globale në vitin 2022 me gjysmë pikë përqindjeje në 4.4 për qind, krahasuar me parashikimin e tetorit, tha sot kryeekonomistja e FMN-së, Gita Gopinat në prezantimin e raportit të përditësuar të janarit “Perspektiva Ekonomike Botërore”.

Gopinat tha në një video-konferencë se ekonomia botërore po hyn në vitin 2022 nga një pozicion më i dobët se sa ishte parashikuar më parë për shkak të përhapjes së virusit të ri omicron, kufizimeve të rinovuar, rritjes së çmimeve të energjisë dhe ndërprerjeve të furnizimit. rezultuan në një rritje në inflacioni mbi pritjet, veçanërisht në SHBA dhe në shumë tregje në zhvillim dhe zhvillim.

FMN parashikon që rritja globale në vitin 2023 të jetë 3.8 për qind dhe megjithëse ky projeksion është 0.2 pikë përqindje më i lartë se parashikimi i mëparshëm, ai bazohet kryesisht në rimëkëmbjen mekanike të supozuar të aktivitetit pas tejkalimit të stagnimit aktual. në gjysmën e dytë të vitit 2022.

Në një raport të ri, fondi dha parashikime të rritjes për ekonomitë dhe rajonet kryesore të botës, dhe jo për të gjitha shtetet anëtare individualisht.

Vlerësimi i rritjes ekonomike të SHBA-së për vitin 2022 është rishikuar në rënie me 1.2 pikë përqindjeje krahasuar me parashikimin e tetorit, në 4 për qind.

Projeksionet e zgjerimit ekonomik për vitin 2022 për eurozonën u ulën gjithashtu në 3.9 për qind (-0.4 pp), për Gjermaninë në 3.8 për qind (-0.8 pp), për Kinën në 4.8 për qind (-0, 8 pp), ndërsa Rusia parashikohet të rritet me 2.8 për qind, 0.1 pikë përqindje më pak se parashikimi i raportit të tetorit.

FMN pret që inflacioni më i lartë të zgjasë më shumë se sa u vlerësua vjeshtën e kaluar, me ndërprerje të zinxhirit të furnizimit që vazhdojnë dhe çmimet e energjisë të larta gjatë gjithë vitit, dhe duhet të fillojë të bjerë gradualisht ndërsa çekuilibri midis ofertës dhe kërkesës zvogëlohet.

Si rreziqe për rritjen globale, FMN sheh shfaqjen e mundshme të llojeve të reja të COVID-it, të cilat mund të zgjasin pandeminë dhe të shkaktojnë ndërprerje të reja ekonomike, pastaj paqëndrueshmërinë e çmimeve të energjisë dhe rritjen e normave të interesit në ekonomitë e zhvilluara, të cilat mund të ndikojnë në stabilitetin financiar të zhvillimit mbi flukset e kapitalit, monedhave dhe pozicioneve fiskale, veçanërisht ato ekonomi, borxhet e të cilave janë rritur gjatë dy vjetëve të fundit.

Përveç kësaj, Fondi përfshiu tensionet gjeopolitike midis rreziqeve globale, si dhe emergjencën aktuale të klimës, e cila rrit probabilitetin e fatkeqësive të mëdha natyrore.