21:07 / E Mërkurë, 12 Janar 2022 / FG

​Guvernatori i Bankës gjermane: Periudha e inflacionit të lartë mund të zgjasë

Kreu i ri i Bundesbank Joachim Nagel paralajmëroi se inflacioni i lartë mund të zgjasë më shumë sesa pritej aktualisht, duke i thënë Bankës Qendrore Evropiane se ajo duhet të jetë e gatshme të rregullojë politikën monetare.

Inflacioni në eurozonë u rrit në pesë për qind në dhjetor, niveli më i lartë që kur Zyra Evropiane e Statistikave filloi monitorimin e të dhënave, më shumë se dy herë më i lartë se objektivi i BQE-së.

Nga ana tjetër, zyrtarët e bankës kanë theksuar vazhdimisht se çmimet nuk do të rriten me shpejtësi me kalimin e kohës, duke vënë në dukje kostot e larta të energjisë dhe duke theksuar se inflacioni duhet të bjerë nën objektivin prej 2 për qind deri në fund të vitit 2022.

Guvernatori i ri gjerman paralajmëroi në fjalimin e sotëm inaugurues se parashikime të tilla nuk duhet të mbështeten shumë, pasi çmimet mund të vazhdojnë të rriten më fuqishëm se sa pritej aktualisht.

“Është e vërtetë që normat e larta të inflacionit mund t’i atribuohen, ndër të tjera, edhe faktorëve të njëpasnjëshëm që do të zhduken vetë. Por ata nuk janë shkaku i vetëm”, tha Nagel.

Parashikimet afatmesme janë aktualisht shumë jo të besueshme dhe çmimet mund të rriten edhe më të ulëta se sa është vlerësuar, vëren ai.

“Megjithatë, më duket se aktualisht ekziston rreziku që norma e inflacionit të mbetet më e lartë në terma afatgjatë sesa pritej aktualisht”, tha kreu i ri i Bundesbank.

Ai gjithashtu vuri në dukje vazhdimësinë me paraardhësin e tij Jens Weidmann dhe paralajmëroi se inflacioni po godet më të varfrit.

“Njerëzit në Gjermani me të drejtë presin që Bundesbank të veprojë si një avokate e zëshme e një kulture stabiliteti. Ju siguroj që kështu do të jetë edhe në të ardhmen”, tha Nagel.

Presidentja e BQE-së, Christine Lagarde, vuri në dukje në ceremoni se qytetarët e eurozonës, të cilët janë të shqetësuar për rritjen e çmimeve, mund t’i besojnë BQE-së dhe të jenë të sigurt se ajo do të stabilizojë inflacionin.

“Ne e kuptojmë se rritja e çmimeve shqetëson shumë dhe e marrim këtë shqetësim shumë seriozisht… Njerëzit mund të jenë të sigurt se angazhimi ynë për stabilitetin e çmimeve është i palëkundur, gjë që është çelësi për ankorimin e qëndrueshëm të pritjeve të inflacionit dhe besimit në monedhë,” tha Lagarde.

Në seancën e fundit të vitit të kaluar, BQE njoftoi përfundimin e programit të krizës për blerjen e aktiveve në fund të marsit, por edhe një rritje paralele të vlerës së programit standard për mbështetjen e rritjes ekonomike dhe inflacionit, të cilin e prezantuan pas krizës së borxhit.

Ata riafirmuan gjithashtu normat e ulëta rekord të interesit për të siguruar likuiditet në sistemin financiar të eurozonës dhe për të mbështetur ekonominë në rimëkëmbjen nga kriza e virusit korona.

Guvernatori gjerman në largim e kundërshtoi vendimin, por ishte në pakicë.

Pasardhësi i tij tha sot se politika monetare mund të duhet të reagojë nëse inflacioni tejkalon pritjet.

“Pavarësisht pasigurisë, është e qartë se Këshilli Drejtues i BQE-së do të duhet të ndërhyjë dhe të rregullojë politikën monetare nëse e kërkon stabiliteti i çmimeve”, tha Nagel.