09:07 / E Shtunë, 01 Prill 2023 / shkelqim osmanaj

1 prilli, sot shënohet Dita e Rrenave

Sot pothuajse në të gjithë botën shënohet Dita e Rrenave.

Dita e Rrenave është një zakon vjetor më 1 Prill që përbëhet nga shakam gënjeshtra dhe mashtrime praktike.

Historia pas Ditës së Gënjeshtrave është e panjohur dhe ka pasur hipoteza të shumta në lidhje me origjinën e saj. Megjithatë, teoria më e besueshme e lidh atë me fundin e shekullit të 16-të, kur Papa Gregori XIII propozoi zbatimin e kalendarit gregorian. Kur kalendari Gregorian hyri në fuqi, 1 janari u bë fillimi i vitit. Ai zëvendësoi praktikën e fillimit të vitit në fund të marsit sipas kalendarit julian. Franca u bë vendi i parë që pranoi dhe zbatoi kalendarin e ri.

Pavarësisht lajmeve që po shpërndaheshin, disa individë nuk ishin në dijeni të ndryshimit ose refuzuan të ndiqnin ndryshimet e reja. Ata vazhduan të kremtonin Vitin e Ri më 1 Prill. Kështu, njerëzit që ndiqnin kalendarin gregorian filluan të tallnin dhe tallnin këta njerëz. Praktika e përgjithshme ishte se ata që refuzonin të ndiqnin kalendarin e ri konsideroheshin budallenj dhe talleshin nga ata që e bënin. Kështu, duke krijuar traditën e 1 Prillit të Ditës së Gënjeshtrave.