21:52 / E Mërkurë, 29 Maj 2024 / AR

10 arsye pse nuk duhet ta krahasoni veten me të tjerët

Ndërsa krahasimi i vetvetes me të tjerët mund të duket i natyrshëm, madje edhe i shëndetshëm, në mënyrë që të integrohemi, të evoluojmë dhe të dimë se ku qëndrojmë, krahasimi është gjithashtu dhe mbi të gjitha një burim zilie, gjykimesh, mendimesh negative për veten dhe për rrjedhojë një burim i vetëbesimi të ulët.

Ja disa nga arsyet pse nuk duhet ta bëni më këtë gjë

Identifikoni pikat tuaja të forta
Identifikimi i pikave të forta, cilësive, sukseseve dhe burimeve tuaja është thelbësore për të ndaluar krahasimin e vetes me të tjerët. Në të vërtetë, ju lejon të heqni qafe ndjenjën se të tjerët po bëjnë më mirë, kanë një jetë më të mirë ose arrijnë më shumë se ju. Ju duhet të kuptoni se ne të gjithë kemi pikat tona të forta dhe të dobëta. Ndërsa dikush mund të jetë i mirë në një gjë, ai mund të mos jetë aq i mirë në një tjetër. Kështu, qëllimi për ju është të përqendroheni në pikat tuaja të forta në mënyrë që të arrini sukses në çfarëdo interesi që mund të keni.

Njihuni me veten
Për të qenë në gjendje të identifikoni pikat tuaja të forta, është e nevojshme të njihni veten më mirë, të njihni shijet tuaja, dëshirat tuaja, vlerat tuaja, prioritetet tuaja, çfarë ju bën të lumtur apo të pakënaqur. E vërteta është se të krahasosh veten me njerëzit e tjerë bazuar në suksesin e dukshëm nuk është zakonisht një matës i mirë i cilësisë së jetës. Po, mund të mos jeni aq i pasur sa fqinji juaj, por a doni vërtet të punoni 18 orë në ditë nën presion? Do të doje vërtet jetën e tij? Apo do të preferonit të kishit kohë për të kaluar me familjen dhe miqtë tuaj? Cilat janë saktësisht qëllimet tuaja? Ju mund t’i keni ato tashmë pa e vënë re.

Praktikoni mirënjohjen
Praktikimi i mirënjohjes ju lejon të përqendroheni në atë që është pozitive tani në jetën tuaj, në vend që të përsiatni të kaluarën ose të mendoni se çfarë mund të jetë më e mirë në të ardhmen. Shënimi ose thjesht të menduarit për gjërat për të cilat jeni mirënjohës në baza ditore ju lejon të përqendroheni më shumë në atë që keni sesa në atë që nuk keni.

Bëni një hap prapa
Për të mos krahasuar veten me të tjerët, duhet të dini gjithashtu se si të bëni një hap prapa nga ajo që ju tregojnë, veçanërisht në rrjetet sociale. A janë vërtet kaq perfekte jeta e njerëzve të tjerë? A është kaq mirë ky çift fotogjenik? A ishin pushimet e tyre kaq qiellore apo ishte vetëm këndi i fotos? E megjithatë, a dëshironi vërtet që jeta juaj të jetë si një burim në Instagram?

Mbani në mend, njerëzit ju tregojnë vetëm në rrjetet sociale atë që duan që ju të shihni. Jeta e askujt nuk është 100 për qind perfekte. Pavarësisht se sa të mrekullueshme dhe “të bukura” mund të duken gjërat, edhe ata përjetojnë zhgënjim, dështime, refuzime, debate të ashpra, etj.

Rrethojeni veten me njerëzit e duhur
Është thelbësore të rrethoheni me njerëz që ju lartësojnë dhe ju inkurajojnë në atë që bëni. Nëse keni vetëbesim të ulët dhe jeni të rrethuar nga njerëz që e vënë veten përpara dhe ju vendosin në një formë konkurrence, nuk do të ndiheni kurrë në lartësinë e detyrës.

Frymëzojeni veten pa e krahasuar veten
Ju duhet të bëni dallimin midis admirimit dhe zilisë. Zilia për situatën e dikujt nuk do t’ju shtyjë të shkoni, ajo prodhon vetëm ndjenja negative. Nga ana tjetër, duke admiruar një person dhe duke u frymëzuar nga udhëtimi i tij, arritjet e tij mund t’ju ndihmojnë të mësoni, të tejkaloni veten, të arrini një qëllim.

Pranojeni veten ashtu siç jeni
Ju keni bagazhin tuaj, frikën tuaj, të metat tuaja, pasiguritë tuaja. Të gjithë të bëjnë ata që je. Nga negative lindin gjëra pozitive. Ndërsa është thelbësore të përmirësohet në gjërat që mund të përmirësohen, është gjithashtu e rëndësishme të dalloni nga ajo që mund dhe çfarë nuk mundet. Në të vërtetë, diçka nuk mund të ndryshohet. Ata janë struktura e asaj që jeni. Ju duhet t’i pranoni ato dhe të ndaloni së dëshiruari të jeni perfekt, askush nuk është. Përqafoni papërsosmëritë tuaja!

Shmangni shkaktarët
Merrni kohë për të identifikuar njerëzit, gjërat ose situatat që po shkaktojnë pakënaqësi në jetën tuaj dhe ju shtyjnë të krahasoni veten negativisht me të tjerët. Kini parasysh se si ato ndikojnë tek ju. Jini të vetëdijshëm për to. Më pas, shmangni ato. Përsëri, përqendrohuni në krahasimet që janë të dobishme për ju, ato që ju frymëzojnë, të tilla si cilësitë njerëzore që ju pëlqejnë në njerëz të caktuar ose aktivitete që ju lejojnë të përmirësoni mirëqenien tuaj.

Bëhu mbret i vetes
Ji i sjellshem me veten! Jepini vetes komplimente pasi të keni arritur një qëllim. Dhe shmangni të qenit i ashpër me veten kur gjërat nuk shkojnë sipas planit. Siç e kemi thënë më parë, dështimet janë pjesë e jetës dhe mënyra se si i qaseni atyre do t’i bëjë ose do t’i thyejë për lumturinë tuaj të përgjithshme. Një ushtrim i mirë është të mbani parasysh sukseset tuaja dhe të shpërbleheni në përputhje me rrethanat.

Ndani dështimet tuaja
Ndërsa jeta ka pjesën e saj të sukseseve, ajo gjithashtu përmban pjesën e saj të dështimeve. Por lajmi i mirë është se të gjithë janë në të njëjtën barkë. Edhe personi që duket se ka jetën më të përsosur ka përjetuar pengesa dhe dështime në jetë. Merrni hapin e parë dhe ndani përvojat tuaja të këqija (me njerëzit e duhur sigurisht!), Do të shihni që të tjerët do t’ju besojnë dështimet e tyre.