13:15 / E Hënë, 01 Tetor 2018 / indeksADMonline

10 rreziqet më të zakonshme nga kirurgjia plastike

Për shumë njerëz, kryerja e operimeve është një mendim shumë i frikshëm. Nëse jeni duke menduar për kirurgji plastike, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për përfitimet dhe rreziqet.

Nga rritja e gjinjve e deri te fryrja e buzëve janë disa nga procedurat për të ndryshuar pamjen tonë që po bëhen gjithnjë e më të zakonshme. Por këto operacione nuk vijnë pa rreziqe.

Këtu janë disa nga ndërlikimet më të zakonshme dhe më të folura në lidhje me kirurgji kozmetike.

– Hematoma

Hematoma është një xhep i gjakut që i ngjan një plagë të madhe dhe të dhimbshme. Kjo ndodh në 1-6 për qind të procedurave të rritjes së gjinjve dhe është ndërlikimi më i zakonshëm pas një ndërhyrjeje të fytyrës. Hematoma është një rrezik në pothuajse të gjitha operacionet, dhe trajtimi ndonjëherë përfshin operacione shtesë për të drenazhuar gjakun.

– Dëmet nervore

Potenciali për dëmtimin e nervit është i pranishëm në shumë lloje të ndryshme të procedurave kirurgjikale. Ndjesi shpimi gjilpërash janë të zakonshme pas kirurgjisë plastike dhe mund të jenë shenja të dëmtimit nervor. Shumica e grave përjetojnë një ndryshim në ndjeshmërinë pas operacionit të rritjes së gjinjve dhe 15 për qind humbasin përgjithmonë ndjeshmërinë e gjoksit.

– Infeksioni

Edhe pse kujdesi pas operacionit përfshin hapa për të zvogëluar rrezikun e infektimit, ai mbetet një nga ndërlikimet më të zakonshme të kirurgjisë plastike. Në operacionet e gjirit, për shembull, celuliti – një infeksion i lëkurës- ndodh në 2-4 për qind të njerëzve. Në disa raste, infeksionet mund të jenë të brendshme dhe të rënda, duke kërkuar antibiotikë.

– Tromboza e thellë në venë dhe embolizmi pulmonar

Tromboza e thellë në venë është një gjendje ku ngatërrohen gjaku në venat e thella, zakonisht në këmbë. Kur këto mpiksje shkëputen dhe udhëtojnë në mushkëri, njihen si embolizëm pulmonar. Edhe pse relativisht e pazakontë, këto komplikime mund të jenë fatale.

– Skuqje në formë plage

Kirurgjia zakonisht rezulton në disa skuqje, pasi plagët mund të jenë veçanërisht shqetësuese. Skuqja hipertrofike për shembull, është një skuqje jonormale e kuqe që ndodh pas 2-5 për qind të procedurave të rritjes së gjoksit. -Vështirësia e përgjithshme e pakënaqësisë

Edhe pse shumica e femrave janë të kënaqura me rezultatet pas operimit, zhgënjimi me rezultatet është një mundësi reale. Femrat të cilat i nënshtrohen kirurgjisë së rritjes së gjinjve mund të përjetojnë probleme asimetrike, ndërsa ata që i nënshtrohen operacioneve të fytyrës thjesht nuk mund të pëlqejnë rezultatin.

– Dëmtimi i organeve

Liposuction, teknika e operimit për largimin e dhjamit nga trupi i njeriut e njohur ndryshe edhe si lipo, mund të jetë traumatike për organet e brendshme. Mund të ndodhin perforacione ose shpime të brendshme, kur sonda kirurgjikale vjen në kontakt me organet e brendshme. Riparimi i këtyre lëndimeve mund të kërkojë kirurgji shtesë dhe mund të jenë gjithashtu fatale.

– Komplikimet e anestezisë

Anestezia është praktika që u lejon pacientëve të nënshtrohen kirurgjisë pa e ndjerë procedurën. Anestezia e përgjithshme, ku ilaçet përdoren për të bërë të pandjenja, nganjëherë mund të çojë në komplikime. Këto përfshijnë infeksione të mushkërive, sulme në tru ose zemër.

– Seroma

Seroma është një gjendje që ndodh kur serumi nga gjaku ndodhet nën sipërfaqen e lëkurës, duke rezultuar në ënjtje dhe dhimbje. Duket si një flluskë e madhe. Kjo mund të ndodhë pas çdo operacioni, dhe është ndërlikimi më i zakonshëm i barkut. Për shkak se seroma mund të bëhet infektuese, ato shpesh drenazhohen me një gjilpërë, duke i hequr ato në mënyrë efektive, edhe pse ekziston mundësia e përsëritjes.

-Humbja e gjakut

Ashtu si me ndonjë operacion, pritet edhe humbja e gjakut. Megjithatë, humbja e pakontrolluar e gjakut mund të çojë në një rënie të presionit të gjakut me rezultate potencialisht vdekjeprurëse. Humbja e gjakut mund të ndodhë në tavolinën e operacionit, por edhe pas operacionit.

Ashtu si në shumicën e operacioneve, ndërlikimet e kirurgjisë plastike janë më të zakonshme te disa njerëz. Për shembull, njerëzit që janë të trashë dhe të moshuar janë më të prirë ndaj ndërlikimeve. Ju mund të zvogëloni rrezikun e vuajtjes së këtyre efekteve të padëshiruara duke plotësuar plotësisht kredencialet e mjekut tuaj dhe duke hetuar objektin ku operacioni juaj do të ndodhë.

Njohuritë rreth procedurës dhe rreziqeve të mundshme, dhe diskutimi i shqetësimeve tuaja me mjekun tuaj ndihmon në menaxhimin e pritjeve tuaja dhe uljes së rrezikut nga ndërlikimet.