15:43 / E Mërkurë, 29 Nëntor 2017 / indeksADMonline

10 vendet më të rrezikshme në botë

Lista e mëposhtme bazohet në Raportin e Konkurrueshmërisë për Turizëm, të botuar nga Forumi Ekonomik Botëror në vitin 2017.
136 shtete janë shqyrtuar dhe analizuar për raportin dhe raporti bazohet kryesisht në dy faktorë të rëndësishëm-përhapja e terrorizmit dhe dhunës në vendet,transmeton Indeksonline.
Më poshtë gjeni dhjetë vendet më të rrezikshme në botë.

10. Ukraina
Vendet e rajonit të Donetskut, Krimesë dhe Luhansk, në Ukrainë, rregullisht kanë prodhuar përleshje mes separatistëve të armatosur të mbështetur nga Rusia dhe forcave të armatosura të Ukrainës. Civilët vazhdojnë të kapen në luftime. Prandaj, nëse planifikoni një vizitë në Ukrainë, duhet të shmangni vendet e lartpërmendura me çdo kusht.

9. Hondurasi
Është pa dyshim që vendi i Hondurasit krenohet me një nga normat më të larta të vrasjeve në botë. Departamenti i Gracias a Dios, në veçanti, konsiderohet si vendi më i rrezikshëm në vend dhe është i rrënuar rregullisht me krimin dhe trafikun e drogës. Ç’është më e keqja është fakti se departamenti mezi sheh praninë e personelit policor apo ushtarak.

8. Kenia
Megjithëse qyteti i Nairobit është relativisht i sigurt, zonat jashtë kryeqytetit janë të rrezikshme. Sulmet terroriste ndodhin shpesh jashtë kryeqytetit. Dhe disa nga format më të shpeshta të sulmeve në vend përfshijnë vrasjet, granatat dhe goditjet etj.
Prandaj, mund të përjashtoni Kenian nga lista e vendeve që dëshironi të vizitoni.

7. Egjipti
Në vitet e fundit, Egjipti ka dëshmuar rritjen e ndikimit të ISIS dhe grupeve të tjera ekstremiste. As qendrat turistike nuk janë kursyer nga terroristët të cilët kryesisht përqendrojnë sulmet e tyre në mënyra të ndryshme të transportit.

6. Venezuela
Vendi i Venezuelës ka pas rritje të trazirave sociale kryesisht për shkak të mungesës së furnizimeve bazë si mjekësia, ushqimi, uji dhe energjia elektrike. Prandaj, vendi ka një nga normat më të larta të krimit në botë. Disa nga krimet që ndodhin shpesh në vend përfshijnë vrasje, grabitje, rrëmbim, dhe carjacking etj.

5. Nigeria
Vendi i Nigerisë është i rrënuar nga prania e grupeve të dhunshme ekstremiste si Shteti Islamik i Shteteve të Afrikës Perëndimore dhe Boko Haram. Këto grupe ekstremiste kryesisht targetojnë zona të populluara si shkollat, restorantet, hotelet, kishat dhe vendet e argëtimit. Prandaj, nëse planifikoni një vizitë në vend, është mirë që të qëndroni larg nga zonat e populluara.

4. Pakistani
Qeveria në Pakistan kufizon në masë të madhe lirinë e fjalës. Përveç kësaj, shumë të huaj janë të ndaluar të vizitojnë disa vende në të gjithë vendin. Pakistani gjithashtu është vuajtur nga paqëndrueshmëria politike dhe konflikti fetar për vite me radhë.

3. Salvadori
Salvadori ka një nga nivelet më të larta të vrasjeve në botë dhe vendi është i njohur për lindjen e bandave të shumta. Prandaj, dhuna e bandës në vend është në një kohë të gjatë në vend dhe këto banda merren me gjithçka nga zhvatja ndaj armëve dhe trafikut të drogës.

2. Jemeni
Ekziston një prani e madhe e disa grupeve rebele dhe ekstremiste në vendin e Jemenit. Sulmet e rregullta ajrore dhe prania e minave tokësore në vend e bëjnë shumë të vështirë për autoritetet që të sigurojnë qytetarëve nevoja të domosdoshme si ushqimi, uji, furnizimet mjekësore etj.

1. Kolumbia
Ndonëse Kolumbia nuk është aq e rrezikshme sa ka qenë dikur, vendi nuk është ende mjaft i sigurt për udhëtarët e huaj. Vendi është ende i mbushur me bandat e armatosura, sidomos BACRIM, që rregullisht kryejnë krime siç janë rrëmbimi, furnizimi i drogës dhe plaçkitjet etj. Bombardimet dhe shpërthimet në kryeqytetin e vendit, Bogota, është gjithashtu një dukuri e rregullt./Indeksonline/