10:40 / E Martë, 02 Gusht 2022 / AR

3 arsye pse duhet të eksploroni marrëdhënien tuaj me pornografinë

Tema e pornografisë ndez debate të vazhdueshme nëse është e mirë apo e keqe për individët dhe shoqërinë në përgjithësi. Një gjë që e dimë me siguri është se pornografia nuk ka në plan të zhduket ndonjëherë. Kjo shtron pyetjen: A ka ndonjë mënyrë të drejtë për të “konsumuar” pornografi?

Hulumtuesit që studiojnë pornografinë dhe psikikën njerëzore sugjerojnë se lloje të ndryshme pornografie mund të konsumohen në mënyra të ndryshme – jo të gjitha janë kategorikisht të shëndetshme ose të pashëndetshme. Ja çfarë mund të thotë konsumimi i pornografisë për ju ose partnerin/en tuaj, sipas një studimi të ri psikologjik.

#1 – Pornografia mund të jetë përbërësi sekret për një marrëdhënie të shëndetshme

Shumica e studimeve të fundit tregojnë një korrelacion pozitiv midis konsumit të përbashkët të pornografisë dhe cilësisë së marrëdhënieve. Kjo do të thotë, sa më shpesh çiftet përdorin pornografi së bashku, aq më funksionale duken marrëdhëniet e tyre.

“Përdorimi i pornografisë së bashku me një partner mund të inkurajojë komunikimin seksual dhe eksperimentimin seksual, gjë që mund t’i ndihmojë njerëzit të mësojnë për pëlqimet dhe mospëlqimet seksuale të njëri-tjetrit dhe mund t’i afrojnë njerëzit”, shpjegon psikologia Taylor Kohut.

Kohut është e kujdesshme të theksojë se thjesht konsumimi i pornografisë së bashku nuk është një zgjidhje e vetme për të përmirësuar cilësinë e marrëdhënieve. Megjithatë, konsideratat për dëshirën dhe oreksin e partnerit tuaj për një përvojë të tillë janë të nevojshme.

#2 – Pornografia mund të jetë një “drogë” jashtëzakonisht kompulsive

Pornografia është një burim i fuqishëm kënaqësie për shumë njerëz dhe kënaqësia seksuale është një nga stimujt kryesorë për trurin e njeriut. Si i tillë, aksesi i parregulluar dhe konsumimi i pandërprerë i pornografisë mund të jetë një recetë për sjellje kompulsive.

Sipas psikologut Stephen Sammut, përdorimi kompulsiv i pornografisë mund të ketë një gamë të gjerë pasojash të shëndetit mendor, duke përfshirë ankthin dhe depresionin. Përveç kësaj, përdorimi kompulsiv i pornos mund të ndikojë edhe te vetëvlerësimi dhe perceptimi për veten.

#3 – Konsumimi i pornografisë mund të jetë një simptomë e një problemi më të madh

Një tjetër studim i ri tregon se konsumimi i pornografisë nga një person mund të zbulojë një personalitet të errët. Psikologu Miguel Diaz shpjegon se pornografia karakterizohet nga një sërë elementesh që janë të pranishme në profilin e një personaliteti të errët ose abuziv, si përshembull:

-Ndryshimi i vazhdueshëm i partnerëve                                      

-Tradhtia

-Kërkim për emocione të reja në marrëdhënie seksuale

-Dëshira për të provuar vazhdimisht përvoja të reja

Pornografia në shumicën e rasteve gjithashtu i vendos gratë në një rol pasiv, të pranishme vetëm për të përmbushur kënaqësitë e burrit – dhe burri tregohet se kërkon kënaqësi në dominimin dhe shkaktimin e dhimbjes tek gruaja. Të dyja këto prirje lidhen me personalitete narcisiste dhe sadiste.

Kjo nuk do të thotë se kushdo që konsumon pornografi ka një personalitet të errët, por se konsumimi i pornografisë mund të jetë një shenjë treguese e njollave themelore të personalitetit.

Ju mund ose nuk mund të preferoni të shihni pornografi, por ia vlen të eksploroni dhe të kuptoni marrëdhënien tuaj me të. Mund t’ju ndihmojë të arrini në një nivel të ri të vetëdijes.