06:00 / E Premte, 13 Tetor 2017 / indeksADMonline

3 probleme shëndetësore të cilat duken si dhimbje shpine

Shpesh disa probleme shëndetësore mund ti ngatërrojmë me disa të tjera. Ndonjëherë dhimbja e shpinës është serioze, madje një shenjë paralajmëruese apo edhe kërcënuese për jetën.

Ne ju rendisim tre prej tyre, të cilat eksperienca ka treguar se i ngatërroni me dhimbjet e shpinës:

Aneurizmi i aortës
Një aneurizëm ndodh kur një pjesë e një muri të arteries dobësohet, duke e lejuar atë të zgjerohet në mënyrë jonormale. Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, këto mund të ndodhin kudo, por aneurizmat aortale i referohen atyre që zhvillohen përgjatë aortës.

Shumica e aneurysmave aortale ndodhin në bark, edhe pse gjoksi është gjithashtu një alternativë. Në secilin rast, nëse një aneurizëm aortal shpërthen shpesh shkakton dhimbje prapa shpine.

Një aneurizëm aortal i thyer është një emergjencë mjekësore, sepse mund të çojë në gjakderdhje të brendshme të rrezikshme. Aneurizmat aortale janë më të zakonshmet tek meshkujt mbi moshën 60 vjeçare që pijnë duhan ose kanë kolesterol të lartë. Por kushdo që ka dhimbje ekstreme në bark ose mbrapa, që nuk largohet, duhet të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Apandisit
Gati gjysma e njerëzve me apandesit kanë simptomat tradicionale të përzierjes, të vjella dhe dhimbje të mprehta në pjesën e poshtme të barkut. Çdoherë që dyshoni se keni apandesit, kërkoni kujdes mjekësor.

Ka të ngjarë që të keni nevojë për kirurgji dhe vonimi i saj mund të çojë në komplikime duke përfshirë operacionet e përsëritura dhe një shërim më të gjatë.

Gurët në veshka
Gurët e veshkave janë një arsye e zakonshme për vizitat në sallën e urgjencës. Sipas një raporti, në vitin 2009 kishte rreth 1.3 milionë vizita (një rritje prej 20% nga viti 2005). Fajtorët e dyshuar janë obeziteti dhe ndryshimet klimatike (moti i ngrohtë çon në dehidratim, i cili është një faktor kyç në zhvillimin e gurëve të veshkave./Shije.al