08:37 / E Premte, 20 Tetor 2017 / indeksADMonline

3 ushqimet që po dëmtojnë trurin tuaj

Disa nga zgjedhjet tuaja ushqimore mund të ndikojnë në kujtesën tuaj dhe aftësitë njohëse. Këtu janë tri llojet e ushqimeve që duhet ti mbani larg nëse doni një shëndet të mirë mendor:

Tofu
Lloj djathi. Studimi analizoi konsumin e tofusë prej 719 burrave dhe grave indoneziane dhe i vuri në një seri testesh të kujtesës. Ata që hëngrën më shumë se 9 racione në javë u përballën me sfida më të mëdha kujtese sesa ata që nuk kishin ngrënë.

Sodiumi
Një studim zbuloi se niveli i lartë i futjes së natriumit, i shoqëruar me nivele të ulëta të aktivitetit fizik, kishte një ndikim negativ në aftësitë njohëse. Për studimin, studiuesit kanadezë ndoqën aktivitetin fizik dhe konsumin e natriumit të 1262 pjesëmarrësve, të moshave 67 deri 84. Pjesëmarrësit u ndanë në tri grupe: marrja e ulët, e mesme dhe e lartë e sodiumit. Ndryshimet më të rëndësishme janë parë tek pjesëmarrësit me nivele të ulëta të aktivitetit fizik dhe me konsum më të ulët të natriumit.

Studimi, i botuar në revistën Neurobiology of Aging, zbuloi se stërvitja e rregullt mund të neutralizojë efektet negative të natriumit në tru si dhe në sistemin kardiovaskular.

Toni i peshkut

Është i shpejtë, i lehtë dhe i mbushur me proteina për një vakt pas stërvitjes. Por peshku juaj i preferuar mund të dëmtojë mendjen tuaj. Sipas një studimi të revistës Integrative Medicine, njerëzit që hanë më shumë se tre racione me ton peshku në javë kanë probabilitet më të lartë për të pasur probleme me memorien, edhe pse kanë nivele të larta të mërkurit.