22:47 / E Mërkurë, 16 Shtator 2020

5 gjërat që mund të ndodhin nëse shkoni në shtrat të zemëruar

Sjellja e zemërimit në shtrat është një nga gjërat më të dëmshme që mund të bëni. Kur jemi zgjuar, kemi mundësinë të përpunojmë emocione negative dhe t’i lëmë ato larg. Por ndërsa godasim, ndjenjat e shqetësuara mund të rriten, madje edhe një shqetësim i vogël mund të shndërrohet në një dramë me të vërtetë Shekspiriane.

Sipas “Bright Side” zemërimi ndikon në gjumin tonë dhe ne flemë duke shpresuar hedhim dritë mbi këtë çështje.

Gjërat që mund të ndodhin nëse shkoni në shtrat të zemëruar:

1. Zemërimi ju prish gjumin

Stresi dhe ndjenjat e rënda janë të njohura për të shkaktuar një përgjigje lufte që ju bën fizikisht vigjilent. Në këto rrethana, rënia dhe qëndrimi në gjumë bëhen shumë më të vështira.

Për më tepër, është provuar gjithashtu se gjumi jo i mirë mund të shkaktojnë më shumë zemërim. Ka të ngjarë që të zgjoheni të rraskapitur në vend që të jeni të freskët. Në këtë rast, zemërimi çon në gjumë të keq dhe gjumi i keq çon në më shumë zemërim, duke formuar një cikël të mallkuar që askush nuk dëshiron ta gjejë veten.

2. Zemërimi është i rrezikshëm për shëndetin tuaj

Shkencëtarët tashmë kanë përcaktuar se cilësia e gjumit ndikon në shëndetin e përgjithshëm të dikujt. Normalisht, gjumi vepron si “terapi brenda natës”, duke stabilizuar emocionet tona në mënyrë që të mund t’i përballojmë më mirë ndjenjat tona të nesërmen. Por zemërimi dhe stresi intensiv mund ta rrezikojnë këtë proces. Emocionet negative lëshojnë hormone stresi, duke ju bërë më nervoz dhe shumë simptoma shqetësuese mund të vijnë së bashku me këtë.

3. Është më e vështirë të harrosh ndjenjat e këqija pasi fle

Studiuesit pretendojnë se ne jemi më pak në gjendje të shtypim një përvojë negative pasi të flemë sesa para saj. Gjumi zmadhon çdo emocion, mendim dhe problem. Kur flemë, truri ynë përpunon informacione të reja dhe i ruan ato në kujtesën tonë të shkurtër dhe afatgjatë. Gjatë gjumit, zemërimi hyn në kujtesën tonë afatgjatë dhe mund të ketë një efekt afatgjatë.

4. Zemërimi vret sinqeritetin

Dihet që mbrëmja e vonë është koha e pikut për intimitet. Të shkosh në shtrat i çmendur me siguri shkatërron gjendjen shpirtërore, por gjithashtu krijon një model toksik. Dhe nëse kjo përsëritet rregullisht, mund të shndërrohet në hidhërim dhe përfundimisht do të shkatërrojë marrëdhënien.

5. I dërgon një mesazh negativ partnerit tuaj

Nëse në mes të një debati vendosni thjesht të rrokulliseni dhe të tërhiqni batanijen tuaj fort, ju po dërgoni një mesazh që vlerësoni “fitoren” në konflikt, më shumë sesa mbajtjen e një marrëdhënie të shëndetshme me personin me të cilin po grindeni.