13:35 / E Premte, 12 Janar 2018

5 shkaqe të zakonshme të njollave në dhëmbë

Njollat ​​e dhëmbëve ndodhin kur substanca të caktuara ose kimikate ngjiten ose hyjnë në dhëmbë. Ngjyra e verdhë në dhëmbë është mjaft e zakonshme, megjithatë njollat ​​e dhëmbëve mund të shkaktojnë arna ngjyrë kafe, jeshile, gri dhe madje edhe të bardha në dhëmbë. Ngjyra e njollave të formuara në dhëmbë kryesisht varet nga shkaqet e njollave. 

Më poshtë po ua paraqesim disa nga shkaqet:

 1. Ushqimet dhe pije
Shkaku më i zakonshëm i zbehjes së dhëmbëve janë disa ushqime të caktuara me ngjyrë të errët sikurse kafja, çaji, verëa, kola, salcat me ngjyrë dhe frutat me ngjyrë. Edhe çokollata dhe çaji jeshil mund të çojnë në njollat ​​e dhëmbëve.

2. Duhani
Duhani shkakton njolla ​​nikotine në dhëmbë. Ndërsa nikotina është në thelb pa ngjyrë, ajo bëhet e verdhë pasi kombinohet me gazin e oksigjenit, duke shkaktuar njolla të verdha të dhëmbëve. Në mënyrë të ngjashme, katrani, i cili është natyrisht lëndë e errët që rezulton nga pirja e duhanit shkakton pika të errëta në dhëmbë. Njollat ​​e duhanit në dhëmbë janë të zakonshme në mesin e duhanpirësve të duhanit.

3. Gabimet e kujdesit oral
Dhëmbët  që nuk pastrohen rregullisht mund të rezultojnë në akumulimin e pllakave të dhëmbëve (depozita ngjitëse në dhëmbë), në të cilat bakteret dhe kërpudhat shumohen dhe prodhojnë ngjyra që formojnë njollat ​​jeshile dhe portokalli. Nëse grumbullohen mbetjet në sipërfaqen e dhëmbëve, mund të shkaktojnë errësim të dhëmbëve të bardhë në varësi të ngjyrës së mbetjeve, transmeton Indeksonline.

4. Disa ilaçe
Shumë njerëz pyesin veten nëse medikamentet shkaktojnë njolla dhëmbësh apo njollosje? Përgjigjja është PO. Disa ilaçe mund të çojnë në njolla ​të dhëmbëve si një efekt anësor. Medikamente të zakonshme që mund të shkaktojnë njolla ​​në dhëmbë përfshijnë tetraciklinën dhe doksikiklinë, barnat e për tension të  lartë të gjakut dhe medikamentet antipsikotike.

5. Prishja e dhëmbëve
Dështimi për të larë dhëmbët rregullisht mund të çojë në prishjen e dhëmbëve. Prishja e dhëmbëve mund të rezultojë në njolla ​​të bardha, të verdha, kafe ose të zeza në dhëmbë. Për shkak të infiltrimit të substancave të ngjyrosura të prodhuara gjatë procesit të kalbjes, dhëmbët humbin shkëlqimin nga sipërfaqja e tyre duke shkaktuar ndryshim të dhëmbëve./Indeksonline/