21:38 / E Mërkurë, 03 Mars 2021 / e. b

6 keqkuptime të zakonshme në lidhje me kancerin e zorrës së trashë

Pavarësisht se është një lloj kanceri që mund të parandalohet kryesisht me ndryshime të stilit të jetës dhe diagnostikimin e hershëm, kanceri i zorrës së trashë është vrasësi i tretë më i madh i burrave dhe grave në Turqi, pas kancerit të gjirit dhe kancerit të mushkërive.

Sidoqoftë, me një pandemi globale po detyrohen që shumë njerëz të bllokojnë dhe spitalet në pikë më të nxehtë të koronavirusit, transmeton Indeksonline.

Shumë njerëz kanë anashkaluar kontrollet e tyre vjetore.

Mjekët tani po kanë frikë nga një rritje e ndjeshme e niveleve të kancerit të zorrës së trashë.

Deklarohet se 375,000 njerëz diagnostikohen me kancer të zorrës së trashë çdo vit në Evropë dhe 170,000 prej tyre vdesin nga kjo sëmundje.

Shumë njerëz të moshës 50 vjeç e lart të cilët do të ishin përfshirë në programin e shqyrtimit të kancerit këtë vit dhe një pjesë e konsiderueshme e njerëzve që morën trajtim të kancerit të zorrës së trashë, por ishin në linjë për kontrolle kanë dështuar të shkojnë në spitale për shkak të frikës nga COVID-19.

Koncept i gabuar # 1: Gjaku rektal tregon hemorroide dhe nuk është ndonjë çështje e madhe.

Shumica e pacientëve kanë frikë të kenë një sëmundje më serioze dhe shtyjnë shkuarjen te një mjek duke bërë justifikime dhe duke menduar se janë thjesht hemorroide.

Koncept i gabuar # 2: Kjo sëmundje është thjesht gjenetike, nuk ka kancer në familjen time.

Vetëm 15% e kancerit mund të fajësohet në gjenetikë. Të kesh kancer të zorrës së trashë në të afërmit e shkallës së parë (FDR) ose të kesh polipozë familjare adenomatoze (FAP) rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit.

Koncept i gabuar # 3: Të gjitha rastet e kapsllëkut të zgjatur çojnë në kancer.

Si një nga ankesat më të zakonshme gastrointestinale, të qenit kaps nuk do të thotë që keni kancer të zorrës së trashë. Nuk ka asnjë provë që kapsllëku kronik ose sindroma e zorrës së irrituar shkakton kancer të zorrës së trashë. Sidoqoftë, kur kanceri i zorrës së trashë ose një polip i madh rritet mjaftueshëm i madh për të ngushtuar zgavrën e zorrëve, ju mund të vuani nga kapsllëku, bllokimi i zorrëve ose gjakderdhja e zorrës së trashë.

Gjithmonë është më mirë të vizitoni një gastroenterolog kur keni një ndryshim të papritur në zakonet tuaja të zorrëve.

Koncept i gabuar # 4: Kolonoskopitë janë një procedurë e ndërlikuar dhe e dhimbshme dhe mund të jenë fatale.

Kolonoskopia është një procedurë me rrezik shumë të ulët në duart e një eksperti.

Shpimi i zorrëve ose gjakderdhja gjatë kolonoskopisë shihet në më pak se 1 në 1.000 raste. Para një kolonoskopie, duhet të kaloni një vlerësim të plotë mjekësor dhe të pyeteni në lidhje me sëmundjet kronike dhe ilaçet që merrni. Ju duhet ta tregoni mjekun tuaj nëse jeni në antibiotikë, hollues të gjakut ose ilaçe anti-diabetike, ndër shumë të tjerë.

Koncept i gabuar # 5: Nuk kam nevojë të bëj kolonoskopi pasi nuk kam asnjë ankesë.

Rreziku i një personi për të zhvilluar kancer të zorrës së trashë në jetën e tij është 6%, që është një statistikë që nuk mund të nënvlerësohet. E thënë në një mënyrë më të thjeshtë, 1 në 18 njerëz mund të zhvillojnë kancer të zorrës së trashë.

Studimet kanë zbuluar se polipet dhe kanceri i zorrës së trashë janë më të zakonshëm tek njerëzit e trashë dhe duhanpirësit, ata që pinë rregullisht alkool, ata që hanë ushqim të përpunuar, kanë një histori të kancerit të zorrës së trashë në familjen e tyre dhe ata që nuk ushtrojnë rregullisht. Sidoqoftë, rreziku i vdekjes nga kanceri i zorrës së trashë zvogëlohet me 45% me kolonoskopinë.

Koncept i gabuar # 6: Ka ilaçe që mund të parandalojnë kancerin e zorrës së trashë.

Edhe pse është bërë shumë hulumtim mbi këtë temë, nuk ka ndonjë rezultat të qartë. Megjithëse disa studime kanë përmendur efektet anti-kancer të barnave anti-inflamatore jo-steroide (NSAID) të tilla si aspirina , kalciumi, magnezi, acidi folik, vitamina B6 dhe B12, vitamina D, statinat dhe aspirina, ky efekt nuk është konfirmuar në studime të mëdha.

Deri në rezultate më përfundimtare, është më mirë të hash një dietë të shëndetshme dhe të pasur me fibra, të ushtrosh rregullisht, të shmangësh pirjen e duhanit dhe pirjes së alkoolit dhe të mos fitosh peshë të tepërt, sipas Tözün.