13:03 / E Mërkurë, 29 Maj 2024 / MSH

A i keni ditur këto fakte interesante mbi breshkat?

Dita Botërore e Breshkave shënohet globalisht më 23 maj, për të përkujtuar ditën Friend of the Sea dhe World Sustainability Foundation po ju jep informacion mbi një nga krijesat më intriguese në botë, por të rrezikuara – Breshka e Detit Loggerhead, një specie e njohur gjithashtu si Caretta caretta.

Breshkat kanë ekzistuar për më shumë se 200 milion vjet – duke i bërë ato një nga speciet më të vjetra në tokë. Megjithatë, shumë prej tyre përballen me rrezikun e zhdukjes, kryesisht si rezultat i kërcënimeve të lidhura me njerëzit.

Friend of the Sea, një program i Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë, ka zhvilluar një sërë masash që mund të zbatoni për të mbrojtur breshkat.

Breshka e Detit Loggerhead është një anëtar i familjes Chelonidae.

Kjo specie mund të rritet midis 80-140 cm në gjatësi, me masë të ndryshueshme prej rreth 100 dhe 160 kg. Lloji i breshkave oqeanike, Breshka Detare Loggerhead ka një kokë të madhe dhe një tribunë të lakuar (zakonisht referuar si surrat).

Gjymtyrët e tij / rrokullisjet janë shumë të zhvilluara veçanërisht në pjesën e përparme; me dy gozhda për breshkat e reja dhe një gozhdë për të rriturit. Fletët e përparme kanë muskuj më të zhvilluar për lëvizjen ujore, ndërsa ato të pasme veprojnë si timonë, duke drejtuar dhe stabilizuar aktin e notit.

 Ky ekzemplar ka një guaskë që mund të arrijë deri në 110 centimetra në gjatësi! Karapaca (pjesa e sipërme e guaskës) është e kuqe-kafe, e karakterizuar gjithashtu nga 5 palë skuta brinje.

 Këtu janë disa fakte të mahnitshme për breshkat e detit. Lexo deri në fund nëse dëshiron të zbulosh pesë fakte argëtuese rreth Caretta caretta!

 Ku mund të gjenden Breshkat e Detit?

 Një nga destinacionet e preferuara të Caretta caretta-s për të fole është Italia: në veçanti, bregdeti Jon i Kalabrisë jugore.

 Megjithatë, mund t’i gjeni edhe në brigjet e Mesdheut, në Greqi, Turqi, Libi dhe Qipro. Femrat shkojnë në plazhe për të hedhur vezët e tyre, të cilat çelin pas një inkubimi prej afërsisht 50 ditësh. Pas së cilës të porsalindurit duhet të arrijnë në mënyrë të pavarur ujin. Me mungesën e kujdesit prindëror, ata shpejt përshtaten me kujdesin për veten.

Çfarë ha breshka e detit Loggerhead?

 Kjo specie breshkash ushqehet me butak, krustace, peshq dhe kandil deti, gjithashtu shtyp guackat e gaforreve ose iriqët e detit me nofullat e saj të mëdha dhe të fuqishme. Çuditërisht, Breshka Detare Loggerhead nuk ka absolutisht asnjë dhëmb! Megjithatë, ajo ka zgjatime të mprehta të cilat shërbejnë si një mjet efektiv për të copëtuar ushqimin.

 Gjithçka që duhet të dini për riprodhimin e breshkave të detit Loggerhead

 Breshka e Detit Loggerhead arrin pjekurinë seksuale në rreth 25 vjet; gjatë sezonit të riprodhimit bëhet migrimi nga zonat e ushqimit në zonat e çiftëzimit.

 Në procesin e çiftëzimit, mashkulli mbetet i lidhur me femrën me ndihmën e kthetrave në këmbët e përparme, megjithatë ky proces mund të zgjasë shumë orë. Prandaj është e zakonshme që mashkulli të dëbohet nga anëtarë të tjerë të së njëjtës specie që do të zënë vendin e tij; në fakt në një pjellë të vetme mund të ketë vezë të fekonduara nga meshkuj të ndryshëm.

 Pas çiftëzimit, femrat presin disa ditë në ujë, pastaj drejtohen në plazhe ku hapin gropa të thella dhe shtrojnë deri në 200 vezë. Vezët janë të mbuluara me kujdes për një kohë, dhe breshkat e detit femra Loggerhead kthehen në det.

 Vezët çelin njëkohësisht pas një inkubimi prej afërsisht 42 deri në 65 ditë, megjithatë kjo varet nga temperatura e inkubacionit. Një temperaturë më e lartë i mundëson embrioneve të zhvillohen më shpejt, ndërsa temperatura më e ulët rezulton në zhvillim më të ngadaltë.

 Gjinia e një të porsalinduri varet nga temperatura e tokës – temperaturat e inkubacionit afër 32 °C prodhojnë vetëm femra, ndërsa temperaturat afër 26 °C prodhojnë vetëm meshkuj dhe në 29 °C prodhojnë afërsisht të njëjtin numër femrash dhe meshkujsh.

 Menjëherë pas çeljes, të porsalindurit përballen me një ngjitje të vështirë të shtresës së rërës që i ndan nga sipërfaqja. Pasi ato dalin gjatë natës, ato udhëhiqen nga gradienti i dritës për të arritur në ujë, pasi deti priret të jetë më i ndritshëm se dunat e rërës.

 Pas lindjes nuk ka kujdes prindëror, kështu që të porsalindurit janë bërë të kujdesen vetë. Zakonisht, një femër Caretta caretta riprodhohet në vite alternative ose çdo 3 vjet. Gjatë verës, një femër mund të vendosë 3 ose 4 fole në intervale prej 12-16 ditësh dhe zakonisht ka tendencë të fole në plazhin ku ka lindur.

Ku shumohet breshka e detit Loggerhead?

 Caretta caretta është breshka më e zakonshme e Detit Mesdhe, por mund të gjendet edhe në pjesën e sipërme të Adriatikut dhe në detin Jon. Për më tepër, specia përhapet në ujërat e butë dhe tropikale të Oqeanit Atlantik, Paqësor dhe Indian.

 Zonat më të zakonshme të shumimit janë në Greqi, Turqi, Libi dhe Qipro, por ndër zonat e preferuara nga këto breshka për të fole është edhe Italia. Konkretisht bregdeti Jon i Kalabrisë jugore. Folezimi bëhet në plazhet me rërë të vendosura në Ishujt Pelagie dhe Sicilinë Jugore.

 Statusi dhe Kërcënimet kryesore

 Caretta caretta aktualisht klasifikohet si e pambrojtur nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës në listën e kuqe të specieve të rrezikuara.

 Ai është veçanërisht i kërcënuar nga aktivitetet e lidhura me njerëzit si kapja e rastësishme, kapja në rrjeta peshkimi, turizmi i banjës në vendet e folezimit, ndriçimi i bregdetit, ndotja e habitatit të shkaktuar nga objektet plastike të hedhura në det; të cilat mund të gëlltiten nga breshka, dhe të grumbullohen në stomakun e tyre ose të shkaktojnë mbytje.

 Një kërcënim i madh për të mos u nënvlerësuar është ndikimi i ngrohjes globale, i cili shkakton çekuilibrime serioze në popullatat e të porsalindurve si rezultat i ndryshimeve të temperaturave, duke çuar në seks të paparashikueshëm të breshkave të porsalindur të detit.

 Për fat të mirë, sot ka shumë shoqata që kontrollojnë dhe mbrojnë vendet riprodhuese. Kërkohet një fushatë më e gjerë informacioni dhe ndërgjegjësimi për peshkatarët për përdorimin e rrjetave më pak invazive të peshkimit, si dhe për të shkëmbyer metoda të përmirësuara të trajtimit në bordin e anijeve, me synimin për të reduktuar vdekshmërinë pas kapjes.

 Friend of the Sea, një projekt i Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë, një OJQ ndërkombëtare, misioni i së cilës është të promovojë ruajtjen e mjedisit, jep një kontribut të rëndësishëm me anë të projektit “Turtle Safe”. Nëpërmjet nismës, u vendosen standarde specifike kompanive të peshkimit për të reduktuar kapjen e këtyre kafshëve të bukura por të rrezikuara dhe për të siguruar mbrojtjen e tyre.

 E arritët deri në fund, tani këtu janë 5 fakte argëtuese për breshkën e detit!

 – Breshka e Detit Loggerhead ka mushkëri, por është në gjendje të kryejë apnea shumë të gjata që zgjat nga pesë deri në njëzet minuta, gjatë kësaj periudhe frymëmarrja pezullohet përkohësisht.

 – Breshka e Detit Loggerhead është shumë e shpejtë dhe mund të arrijë shpejtësi më të larta se 35 km/h!

 – A e dini se temperatura e ujit është 9 °C e aftë të shkaktojë një fenomen të njohur si “mahnitja e ftohtë”? Për shkak se breshkat e detit janë zvarranikë heterotermikë / gjakftohtë, ato varen nga burimet e jashtme të nxehtësisë për të përcaktuar temperaturën e trupit.

 – Breshka e Detit Loggerhead është e vetmja specie e breshkës detare që bën vezë në Itali.

 – Ekzistojnë 3 faza ekologjike në jetën e një caretta caretta: Pelagjike – që do të thotë jetë në det, Demersal – afrimi në shtratin e detit dhe së fundi një fazë e ndërmjetme neritike – kjo ndodh kur një breshkë i afrohet bregut brenda 200 metrave të thellësisë nga deti i hapur. .

Tani keni zbuluar gjithçka që duhet të dini për Caretta caretta, na mbështetni në Friend of the Sea, në përpjekjen tonë për të mbrojtur breshkën e veçantë të detit Loggerhead nga zhdukja.