22:50 / E Diele, 16 Shkurt 2020

A janë marrëdhëniet intime të sigurta gjatë menstruacioneve?

Ekzistojnë rreziqet të mundshme të seksit gjatë menstruacioneve duke përfshirë infeksione seksualisht të transmetueshme (IST) dhe shtatzëni:

Cili është rreziku i infeksionit për seks gjatë menstruacioneve?

Ekzistojnë dy lloje të infeksionit që mund të ndodhin për shkak të aktivitetit seksual: IST dhe problemet e shkaktuara nga ndryshimet në florën normale vaginale, siç janë infeksionet e majave dhe vaginoza bakteriale.

Infeksionet e majave mund të ndodhin edhe pa u përfshirë në aktivitet seksual, por njerëzit mund të kenë një rrezik më të lartë për të marrë një infeksion të majave për shkak të ndryshimeve hormonale gjatë një periudhe.

Seksi vaginal-penil mund të përhapet edhe infeksione të majave, duke bërë që koka e penisit të bëhet e përflakur. Kjo gjendje quhet balanit.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se ka 20 milion infeksione të reja seksualisht të transmetueshme çdo vit vetëm në Shtetet e Bashkuara.

Infeksionet seksualisht të transmetueshme përfshijnë:

-Chlamydia

-lythat gjenitale

-gonorre

-Hepatiti B

-HIV

-papillomavirus njerëzor (HPV)

-molluscum contagiosum

-sifilis

-trichomoniasis

Mënyra e vetme për t’u mbrojtur kundër IST është përdorimi i prezervativëve. Kjo masë mbrojtëse nuk garantojë që një person nuk do të kontraktojë një infeksion, por ato mund të zvogëlojnë ndjeshëm rrezikun kur përdoret siç duhet.

A mund të mbeteni shtatzënë gjatë menstruacioneve?

Sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve, shumica e grave përjetojnë një cikël menstrual 28-ditor.

Koha më pjellore e ciklit menstrual është midis ditëve 8 dhe 19.

Kjo është koha kur veza lëshohet nga vezori gjatë ovulacionit dhe udhëton poshtë tubit fallopian ku ndodh fekondimi. Nëse fekondohet nga një spermë, veza bën rrugën e saj drejt mitrës për implantim.

Megjithëse koha është gjithçka, disa fakte të rëndësishme që duhen marrë parasysh janë:

Pas ovulacionit, një vezë mund të mbetet e gjallë dhe e zbatueshme në tubin fallopian të një gruaje për 24 orë.

Spermatozoidi mund të jetojë 3 deri në 5 ditë pasi të jetë ejakuluar në trup.

Ndryshimet në rregullsinë menstruale mund ta bëjnë më sfiduese të përcaktoni me saktësi se cilat ditë një grua është më pjellore.

A ka përfitime?

Seksi mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e përgjithshëm, megjithëse jo të gjitha përfitimet janë vërtetuar shkencërisht.

Në përgjithësi, përfitimet e mundshme të seksit gjatë menstruacioneve përfshijnë:

-Ul stresin

-Gjumë i përmirësuar

-Lehtësim i dhimbjes së kokës

-Forcon sistemin imunitar

Gjërat për t’u konsideruar:

-Përdorini peshqirë për të mbuluar çarçafë ose sipërfaqe të tjera

-Bëni seks në dush

-Qëndroni në pozicionin misionar ose duke u shtrirë në njërën anë

-Përdorni një prezervativ.

Të jesh me nuk do të thotë që seksi nuk është një mundësi. Është me rëndësi të mbani mend që njerëzit akoma mund të mbeten shtatzënë ose të marrin një sëmundje seksualisht të transmetueshme gjatë periudhës së tyre.

Prandaj njerëzit duhet të vazhdojnë të përdorin prezervativë  për të parandaluar shtatzëninë dhe infeksionet.