22:15 / E Martë, 24 Maj 2022 / AR

A përhapet lija e majmunëve përmes seksit?

Lija e majmunëve, një sëmundje potencialisht vdekjeprurëse përgjegjëse për një rritje alarmante të rasteve në Amerikën e Veriut dhe Evropë gjatë tre javëve të fundit, po përhapet kryesisht përmes seksit mes burrave, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Sëmundja përhapet përmes kontaktit të ngushtë me njerëz të infektuar, kafshë ose materiale që janë të kontaminuara me virusin. Ai hyn në trup përmes lëkurës së çarë, traktit respirator ose përmes syve, hundës ose gojës, sipas CDC.

Virusi nuk konsiderohet si një infeksion seksualisht i transmetueshëm, ose i përhapur përmes spermës dhe lëngjeve vaginale, vunë në dukje zyrtarët e OBSH-së. Gjithsesi, kushdo që është në kontakt të ngushtë me një person që ka virusin konsiderohet në rrezik të lartë infeksioni.

“Shumë sëmundje mund të përhapen përmes kontaktit seksual. Mund të merrni kollë ose ftohje përmes kontaktit seksual, por kjo nuk do të thotë se është një sëmundje seksualisht e transmetueshme”, tha për CNBC Andy Seale, këshilltar i OBSH-së për HIV-in, hepatitin dhe infeksionet e tjera seksualisht të transmetueshme.

Në përgjigje të numrit në rritje të rasteve të lisë së majmunëve në mbarë botën, bavarezja Nordic, një prodhues danez i vaksinave, po rrit prodhimin e vaksinës së saj të lisë për të ndihmuar qeveritë të luftojnë shpërthimin në rritje, sipas një raporti të ëall Street Journal.

Që nga 21 maji, 92 raste të konfirmuara dhe 28 raste të dyshuara të lisë së majmunëve janë raportuar në OBSH nga 12 vende, duke përfshirë SHBA-në, Australinë, Gjermaninë dhe Spanjën.

Lija e majmunëve është një sëmundje e rrallë e lidhur me linë dhe linë e lopëve që shkakton ethe, dhimbje muskujsh dhe lezione. Periudha e inkubacionit, ose koha midis ekspozimit dhe fillimit të simptomave, zakonisht është një javë ose dy, por mund të variojë nga pesë deri në 21 ditë, sipas CDC.

Në Afrikë, ku sëmundja zakonisht gjendet, lija e majmunëve është dëshmuar vdekjeprurëse në rreth 10% të personave të infektuar, vëren CDC. Sëmundja zakonisht zgjat diku nga dy deri në katër javë.