07:30 / E Mërkurë, 26 Shtator 2018

Adoleshenti mbijeton 49 ditë i vetëm në det

Një djalë 18-vjeçar indonezian është shpëtuar pasi kaloi 49 ditë në det në një kasolle peshkimi.

Aldi Novel Adilang u zbulua nga një anije me flamur panamez ndërsa ai udhëtoi rreth 125 km nga brigjet e Guamit në një kasolle të vogël peshkimi, ku ai ishte punësuar.

Adilang u largua me mijëra kilometra dhe mbijetoi gjatë tërë kohës duke përdorur dru nga kasolle e peshkimit për të filluar zjarret, në të cilën gatuante peshk. Ai ishte detyruar gjithashtu të pinte ujë të detit gjatë udhëtimit të tij të papritur. Nuk kishte asnjë motor dhe asnjë timon, prandaj ai ishte në mëshirën e detit.

Zakonisht, do të duhej të ishte i lidhur me litarë, por me sa duket kjo metodë e sigurimit të kasollës dështoi në këtë rast.

Më 14 korrik, erërat e forta shkaktuan që litari të këputet. Gjatë kohës së tij në det, ai u përpoq për të kapur vëmendjen e anijeve që ai e pa, por ai nuk arriti t’i sinjalizonte me sukses.

Fajar Firdaus, nga konsullata e vendit në Osaka, Japoni, i tha Jakarta Post se kishte frikë dhe shpesh bërtiste. Sa herë që pa një anije të madhe, ai kishte shpresë, por më shumë se 10 anije kishin lundruar pas tij, asnjë prej tyre nuk u ndal.

Pas kësaj dhe shumë përpjekjeve të pasuksesshme për të tërhequr anijet në gjendjen e tij të vështirë, duke përfshirë përdorimin e një pëlhure të bardhë, ai dërgoi një sinjal të radios emergjente që arriti të kalonte tek ekuipazhi i Arpeggio MV, një anije panameze.

Ata e kapën atë dhe, duke vepruar sipas urdhrave të rojes bregdetare të Guam, e çuan në Japoni, ku ai mbërriti më 6 shtator. Ai iu dha leje speciale për të hyrë në Japoni ‘për shkak të katastrofës’.

Ditë më vonë ai u kthye në Indonezi dhe u bashkua me familjen e tij dhe thuhet se është në gjendje të mirë shëndetësore.

Nëna e tij, Net Kahiking, tha: “Shefi i tij i tha burrit tim se ai u zhduk. Pra, vetëm iu dorëzuam Perëndisë dhe vazhdonim të luteshim shumë”.