09:04 / E Martë, 25 Shkurt 2020

Agjenda e presidentit Trump përfshin një fjalim në stadium pata turmave të mëdha, zyrtarët thonë se një marrëveshje tregtare s’ka të ngjarë

Kur presidenti Donald Trump arriti në Indi, ai u prit me një spektakël dhe pritshmëri shprese se do ta fitonin atë. 

Kryeministri indian Narendra Modi ka organizuar një vizitë shtetërore dy-ditore që përfshin potencialisht një nga turmat më të mëdha që Trumpi i është drejtuar ndonjëherë – në një stadium kriket që përfshin  110.000 njerëz.  Modi ka markuar pamjen “Namaste Trump!”. 

Ai gjithashtu ka premtuar se do të rezultojnë turmat e adhuruese dhe të rregulluara me kujdes, do të rezultojne, ndërsa makina e Trumpit lëviz nëpër Ahmedabad – qyteti i lindjes i Modi dhe Mohandas K. Gandhi – atëherë për një turne në “Taj Mahal” dhe më në fund në New Delhi, ku presidenti do të kalojë pjesën më të madhe të kohës së tij. 

Ndër shqetësimet janë nisma “Make in India” e Indisë, e cila SHBA-ja e sheh si avancimin e proteksionizmit të Indisë, tarifat e rritura të saj dhe rregulloret e saj për tregtinë elektronike, thanë zyrtarët. 

Të dy udhëheqësit pritet të shpallin disa marrëveshje të reja mbi blerjen e pajisjeve ushtarake, në Indi, nga kompani amerikane dhe ndoshta mbi bashkëpunimin energjetik, thanë zyrtarët. SHBA-ja dhe India kanë një interes të përbashkët për të kundërshtuar ndikimin në rritje të Kinës 

Kjo do të jetë vizita e parë e Trumpit  në Indi si president, megjithëse biznesi i tij familjar ka marrëdhënie domethënëse në vend. Udhëtimi, duke ardhur ndërsa ai intensifikon përpjekjen e tij për rizgjedhje, udhëtimi  shënon hërën e parë  të Trumpit  jashtë SHBA-së, pasi Senati e liroi atë në gjyqin e tij të fajësimit. 

Ai pritet të gjejë një pritje të ngrohtë, jo vetëm nga modeli  Modi, por edhe sepse popullariteti i tij në Indi është relativisht i lartë 

Ndër shqetësimet janë nisma “Make in India” e Indisë, e cila SHBA-në e sheh si avancimin e proteksionizmit të Indisë, tarifat e rritura të saj dhe rregulloret e saj për tregtinë elektronike, thanë zyrtarët.