14:28 / E Martë, 23 Maj 2023 / S Z

Alarmohet Kina: Përgatitet për valën e re COVID, deri në 65 milionë raste në javë

Kina po përballet me një valë të re infeksionesh Covid-19 që mund të shohin deri në 65 milionë raste në javë deri në fund të qershorit.

Ky parashikim alarmues është bërë nga specialisti i sëmundjeve të frymëmarrjes Zhong Nanshan në një konferencë bioteknike në Guangzhou. Vlerësimi i Zhong ofron një vështrim të rrallë në ndikimin e mundshëm të variantit më të fundit të omicron, XBB, i cili ka nxitur një rigjallërim të rasteve në të gjithë Kinën që nga fundi i prillit, shkruan CNBC.TV18, transmeton Gazeta Shneta.

Sipas një raporti të Bloomberg, vala e re e pandemisë do të nxitet nga variantet XBB të Sars-CoV-2 dhe pritet të rezultojë në 40 milionë infeksione në javë deri në fund të majit përpara se të arrijë në 65 milionë një muaj më vonë. Vlerësimi i Zhong sugjeron se kjo valë e fundit e infeksioneve do të jetë më e heshtur në krahasim me valën e mëparshme që goditi Kinën në fund të vitit të kaluar dhe në janar. Në atë kohë, një nënlinje e ndryshme omikron ka të ngjarë të infektonte 37 milionë njerëz çdo ditë, duke mbytur spitalet dhe krematoriumet dhe duke bërë që banorët të përpiqen për furnizime të kufizuara me ilaçe kundër etheve.

Në përgjigje të këtij kërcënimi të ri, Kina po nxiton të forcojë arsenalin e saj të vaksinave me imunizime të reja që synojnë në mënyrë specifike XBB. Rregullatori i drogës në vend ka dhënë tashmë miratimin paraprak për dy vaksina të tilla, me tre ose katër të tjera që pritet të pastrohen së shpejti. “Ne mund të udhëheqim paketën ndërkombëtarisht në zhvillimin e vaksinave më efektive,” tha Zhong.

Një grup këshillimor i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) rekomandoi së fundmi që vaksinat përforcuese të COVID-19 të këtij viti të përditësohen për të synuar një nga variantet aktualisht mbizotëruese të XBB. Formulimet e reja duhet të synojnë të prodhojnë përgjigje antitrupash ndaj varianteve XBB.1.5 ose XBB.1.16 dhe mund të merren parasysh edhe formulime ose platforma të tjera që arrijnë përgjigje neutralizuese të antitrupave kundër linjave XBB.

Grupi sugjeroi gjithashtu që të mos përfshihet më lloji origjinal i COVID-19 në vaksinat e ardhshme, bazuar në të dhënat se ai nuk qarkullon më te qeniet njerëzore dhe të shtënat që e synojnë prodhojnë “nivele të pazbulueshme ose shumë të ulëta të antitrupave neutralizues” kundër varianteve që qarkullojnë aktualisht.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së është vendosur gjithashtu të mbajë një takim me ekspertë të jashtëm në qershor për të diskutuar përbërjen e llojeve të vaksinave për COVID-19 për më vonë këtë vit.

Ndërsa Kina përgatitet për këtë valë të re infeksionesh, mbetet për t’u parë se sa efektive do të jenë këto vaksina të reja në frenimin e përhapjes së XBB. Me miliona raste që priten çdo javë, është e qartë se lufta kundër Covid-19 nuk ka përfunduar.