09:46 / E Mërkurë, 21 Mars 2018 / indeksADMonline

Algoritmi parashikon rrezikun e sëmundjes së zemrës përmes pamjes së syrit

Kërkuesit e Google dhe organizatës hulumtuese Verily Life Sciences kanë zhvilluar një sistem të ri të aftë për të parashikuar rrezikun e sëmundjes së zemrës në bazë të rrjetit të imazheve.

Predikimi i algoritmit, tani, është afërsisht si metoda e tanishme, me çka është një metodë shumë më e vogël invazive.

Diagnostifikimi dhe progresi i sëmundjeve përmes shikimit të syrit nuk është risi. Mjekët shpesh vërejnë sëmundje të tilla si diabeti, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe disa lloje të kancerit.

Algoritmi analizon imazhet e syve në të cilën shihet gjaku në rrjetëza.

Faktorët që rritin rrezikun nga sëmundjet kardiovaskulare janë, ndër të tjera, mosha, presioni i gjakut. Në analizimin e syve, algoritmi arrin të zbulojë moshën me një gabim prej tre vjetësh, statusin e duhanit me saktësi prej 71% dhe pothuajse saktësinë e shtypjes së gjakut.