23:17 / E Diele, 10 Qershor 2018

Apple me veçori të reja të privatësisë që dëmtojnë Facebook

Kompania nga Kupertino kishte shumë për të thënë për sigurinë kibernetike dhe privatësinë gjatë konferencës së mbajtur së fundmi WWDC 2018.

Edhe pse disa nga lëshimet e softuerit të Apple ishin të vogla, fokusi i kompanisë në sigurinë kibernetike dhe privatësinë ishte agresive, transmeton KosovaPress.

Tipari kryesor i këtij sektori është ajo që Apple e quan Parandalimi i Ndjekjes Inteligjente, teknologjia që kompania ka përfshirë në shfletuesin Safari. Kjo veçori do t’ju paralajmërojë nëse faqja ka implementuar veçori si butoni “Like” ose kutia e komenteve në Facebook.

Safari do t’ju japë një ide më të mirë kur dikush t’ju ndjekë në internet dhe do t’ju paralajmërojë duke përdorur një dritare.

Megjithëse Facebook nuk u emërua pas shpalljes së karakteristikave të reja të privatësisë, rrjeti social ka pasur një marrëdhënie intime me reklamuesit përmes historisë, duke u dhënë atyre qasje në të dhënat personale të miliona përdoruesve për reklamime të synuara. Skanimi i gishtërinjve do të dëmtojë reklamuesit, por në të njëjtën kohë edhe Facebook-un.

Një tjetër veçori që mund të jetë më e dëmshme për Facebook është App Limits. Ky tipar i ri për iOS 12 duhet të inkurajojë njerëzit që të përdorin më pak pajisjet e tyre, duke siguruar qasje në të dhëna për sa kohë shpenzojnë në aplikacione të veçanta. Kufijtë e aplikacioneve gjithashtu ju lejojnë të vendosni afate kohore për përdorimin e tyre, duke i mbyllur kur afati të arrijë.

“Më pak kohë e shpenzuar në Facebook do të thotë më pak të ardhura nga reklamat”, tha Michael Fauscette, hulumtues kryesor në G2 Crowd.

Kur të shihni se sa kohë keni shpenzuar në Feedin e lajmeve, vendosja e kufizimeve në përdorimin e Facebook është një hap i natyrshëm tjetër, transmeton KosovaPress.

Apple ka mohuar ndërkohë çdo akuzë për ndarjen e të dhënave me Facebook, integrimin me rrjetet sociale, në të cilat kompania ka vënë shumë përpjekje për ta promovuar. Integrimi më i mirë me Facebook ka qenë dikur një tipar i nevojshëm, por është koha që Apple të bëhet përgjegjëse.

Të gjitha këto paraqesin lajme të këqija për rrjetin social të popullarizuar, por gjithashtu një lajm i mirë për privatësinë e përdoruesve, edhe nëse nuk përdorin pajisjet Apple.