09:09 / E Shtunë, 21 Shtator 2019

Arsyet pse fjetja zhveshur është e mirë për marrëdhënien në çift

Ka shumë zakone të përditshme që ndihmojnë në forcimin e cilësisë së marrëdhënies së çiftit. Midis këtyre duhet të mbani mend faktin e të fjeturit zhveshur. Kjo zgjedhje ka shumë implikime pozitive. Ku vlen të përmendim rritjen e spontanitetit nën çarçafë. Për më tepër, siç dëshmohet nga disa studime, përfshirë një përmbledhje sistematike të realizuar nga disa ekipe shkencore suedeze dhe të botuara në 2015 në revistën Frontiers in Psychology, kontakti lëkurë më lëkurë promovon lëshimin e oksitocinës.

Zakonisht i njohur si një hormon dashurie, oksitocina ka një ndikim të përgjithshëm në mirëqenien tonë. Sekretimi i saj është në të vërtetë vendimtar për kontrollin e stresit, i cili është shumë i rëndësishëm për një marrëdhënie paqësore dhe përmbushëse.

Kur flasim për arsyet pse është mirë të flini lakuriq me partnerin tuaj, mund të vini në pikëpyetje aspektet më befasuese. Një shembull? Përfitimet në lidhje me pjellorinë mashkullore. Një studim i vitit 2018 u krijua për t’i kornizuar ato, detajet e të cilit u botuan në revistën “Human Reproduction”. Ekspertët, të cilët monitoruan situatën e disa burrave në trajtim në disa qendra të pjellorisë, gjetën vlera më të ulëta në lidhje me lëvizshmërinë e spermës në subjektet e mësuar të veshin mbathje të ngushta edhe gjatë natës.

Mund të vazhdojmë me listën e arsyeve pse është e rëndësishme të flemë lakuriq në çift. Midis këtyre, nuk duhet të harrojmë rrezikun më të ulët të pësimit të infeksioneve vaginale, të quajtur edhe kandidiaza vulvovaginale (ngjarje të tilla, megjithëse jo serioze, sigurisht që nuk luajnë në favor të cilësisë së intimitetit të çiftit).

Vagina, një mjedis i ngrohtë dhe i lagësht, është një vend ideal për përhapjen e Candida Albicans, një infeksion që e ka vendin në lëkurë dhe zorrë dhe që nuk transmetohet me mjete seksuale. Gjumi pa rroba ndihmon në parandalimin e fillimit të tij duke lejuar që nxehtësia dhe lagështia të shpëtojnë gjatë natës.

Më në fund, ekziston mundësia, përtej marrëdhënieve seksuale të përmendura në fillim, të përmirësohet bashkëveprimi dhe të njihemi me detaje, madje edhe ato të papërsosura, që e bëjnë trupin e partnerit unik dhe sensual.