23:39 / E Hënë, 26 Shkurt 2024 / FR

Austri: Kujdes, nga e premtja mund t’iu konfiskohen veturat

Nga e premtja, ngasësit në Austri duhet të kenë parasysh se makina e tyre mund të konfiskohet nëse e tejkalojnë shpejtësinë e lëvizjes, transmeton albinfo.at.

Me ndryshimin e 34-t të Aktit të Trafikut Rrugor (StVO), nga 1 marsi 2024, nëse kaloni shpejtësinë mbi 80 km/h në zonën lokale dhe 90 km/h jashtë qytetit, automjeti mund të konfiskohet dhe në zona të tjera automjeti do të dalë gjithashtu në ankand.

Nëse tashmë ekziston një dosje përkatëse penale, për shembull, përmes pjesëmarrjes në gara të paligjshme të makinave, konfiskimi është i mundur nëse shpejtësia tejkalon më shumë se 60 km/h në zonat urbane dhe 70 km/h jashtë zonave urbane, kujtoi ÖAMTC, shkruan krone.at.

Nëse ngasësi drejton një automjet që nuk i përket, organet ekzekutive në të ardhmen do të kenë mundësinë e konfiskimit të përkohshëm të automjeteve për maksimum 14 ditë. Në këtë rast, automjetet nuk mund të shpallen të konfiskuara dhe të nxirren në ankand. Kjo vlen edhe për makinat me qira. Në raste të tilla, në patentën e shoferit bëhet shënimi për ndalim të përjetshëm të drejtimit të mjetit.

Dyshimet për efektivitetin dhe shqetësimet për kushtetutshmërinë

ÖAMTC dyshoi në efektivitetin e masës dhe gjithashtu ka shqetësime ligjore: “Nga njëra anë, nuk ka studime që thonë se dënimet më të ashpra janë më shumë parandaluese sesa ato më të ulëta. Për më tepër, ndërhyrje të tilla drastike në pronë duhet të vendosen nga gjykatat penale dhe jo nga autoritetet administrative,” shpjegon avokati i ÖAMTC, Matthias Wolf.

Sipas Wolf, deklaratat e shumta të profesorëve të drejtësisë thonë se ligji ka mangësi të mëdha dhe madje është antikushtetues.

“Do të ishte turp për sigurinë rrugore nëse ligji do të rrëzohej në rastin e parë të aplikimit përkatës duke u ankuar në gjykatat më të larta ose në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut,” tha eksperti.