08:24 / E Premte, 14 Shkurt 2020

BE-ja ndryshon legjislacionin, më shumë tolerime për vonesat e aeroplanëve

Bashkimi Europian po shqyrton rishikimin e legjislacionit për të drejtat e pasagjerëve dhe një propozim nga presidenca e Këshillit Kroat do të rrisë ndjeshëm kohëzgjatjen e vonesave që duhet të përballojnë udhëtarët përpara se të kenë të drejtën e kompensimin nga një kompani ajrore.

Ndryshimi më i madh do të ishte për udhëtarët që bëjnë fluturime të largëta përtej BE-së, të cilët do të duhej të durojnë për 12 orë, para se të mund të paraqisnin një kërkesë – duke e rritur me tre herë pragun e vonesës katër-orëshe, që është aktualisht. Rishikimi i propozuar nga presidenca kroate, e marrë nga revista ndërkombëtar “Politico.eu”, gjithashtu do të rrisë oraret për vonesat në fluturimet me destinacion të shkurtër, në pesë orë nga tre, dhe nga tre orë në nëntë për fluturime me mjete transporti të mesme.

Në një përpjekje për të inkurajuar linjat ajrore të vazhdojnë fluturimin në vendet më të largëta, propozimi gjithashtu do të mohonte kompensimin e pasagjerëve që do të vonohen nëse ata po fluturojnë për në ose nga aeroportet ku qarkullojnë më pak se 1 milion pasagjerë, nëse aeroporti ndodhet në një rajon më të largët të BE-së, “ose pret fluturime të subvencionuara nga qeveria.

Arsyetimi i presidencës kroate, i referuar në një dokument të mëparshëm që ai qarkullonte dhe gjithashtu i parë nga “Politico.eu”, ishte se rishikimi është i nevojshëm për të “marrë parasysh barrën e lartë financiare për linjat ajrore”, dhe shpresonte që ndryshimet të “nxisnin linjat ajrore për të kryer shërbimet e tyre”. Grupi për të drejtat e konsumatorit BEUC shprehu zhgënjimin për propozimin.

“Me studimin e vetë Komisionit, që thotë se 60 për qind e konsumatorëve nuk kompensohen kur fluturimi i tyre vonohet ose anulohet, është e pakuptueshme që fokusi i shteteve anëtare duket të jetë ulja e të drejtave të pasagjerëve në vend që t’i lehtësojë konsumatorët të respektojnë të drejtat e tyre, transmeton “Shekulli”.

Johannes Kleis, drejtori i komunikimit të BEUC, tha në një deklaratë me email se, legjislacioni aktual europian i të drejtave të pasagjerëve, i njohur si Rregullorja 261, nuk është riparë për më shumë se një dekadë, dhe konsumatorët dhe linjat ajrore njësoj pranojnë se rregulli ka nevojë për një rishikim.

Kompania “Airlines”, thotë se sistemi ekzistues e bën atë shumë të shtrenjtë sepse në rast të vonesës, ata duhet të harxhojnë 250 € për pasagjerë në një fluturim të shkurtër dhe deri në 600 € për fluturime të largëta. Rregullat lejojnë që linjat ajrore të shmangin pagesat e kompensimit nëse vonesa ose anulimi është shkaktuar nga “rrethana të jashtëzakonshme”, jashtë kontrollit të një kompanie transporti – të tilla si një drone mashtrues apo një stuhi.

Por linjat ajrore dhe grupet e konsumatorëve dëshirojnë qartësi se cilat janë saktësisht ato rrethana, të cilat legjislacioni aktual nuk i specifikon. Për grevat e punës, për shembull, një gjykatë e Angli vendosi këtë javë që grevat e organizuara nga një sindikatë punëtore nuk janë nën kontrollin e një linje ajrore. Në të njëjtën kohë, një gjykatë irlandeze vendosi që sulme të tilla ishin nën kontrollin e linjës ajrore.

Komisioni Europian propozoi një rishikim të rregullores aktuale në vitin 2013, por një mosmarrëveshje midis Anglisë dhe Spanjës mbi aeroportin në enklavën britanike të Gjibraltarit bllokoi të gjithë legjislacionin në lidhje me aviacionin në Këshillin e BE-së.

Largimi i Anglisë nga blloku muajin e kaluar lejoi që puna të rifillojë në ato dosje. Presidenca Kroate dëshiron që Këshilli të miratojë një pozicion të përbashkët për të drejtat e pasagjerëve ajror deri në fund të qershorit, dhe shpreson të përfundojë negociatat me Parlamentin për versionin përfundimtar deri në fund të vitit. Pozicioni i marrë nga Parlamenti është më pak i favorshëm për kompanitë ajrore sesa propozimi i paraqitur nga presidenca.

Mos i humb