09:05 / E Martë, 04 Shkurt 2020 / indeksADMonline

BE-ja vendos kushte për tregti me Britaninë

Komisioni Evropian sot paraqiti projektmandatin e tij të negociatave mbi partneritetin e ardhshëm të BE-së me Britaninë, raporton Anadolu Agency (AA).

Britania të premten u largua nga Bashkimi Evropian (BE) pasi ishte anëtare e bllokut për 47 vjet. Në periudhën e ardhshme të tranzicionit 11-mujor, Britania dhe BE-ja synojnë të pajtohen për kushtet e bashkëpunimit ekonomik.

“Le të jemi të qartë dhe të mos harrojmë se marrëdhënia më e mirë me BE-në është të qëndroni anëtar”, tha Michel Barnier, kryenegociatori i BE-së, në një konferencë shtypi.

“Britania vendosi të linte tregun e vetëm dhe bashkimin doganor, kështu që nuk mund të ketë më avantazhet e bllokut”, shtoi ai.

Mandati i propozuar i bisedimeve përfshin tre kapituj kryesorë: partneritetin ekonomik dhe të sigurisë, si edhe një kornizë institucionale për qeverisjen e marrëdhënieve në të ardhmen.

Për sa i përket ekonomisë, “BE-ja ofron një marrëveshje tregtare shumë ambicioze me zero tarifa dhe kuota për të gjitha mallrat dhe shërbimet që hyjnë në tregun e vetëm”, shpjegoi Barnier.

Ajo përfshinë një gamë të gjerë sektorësh, përfshirë biznesin, telekomunikacionin, të drejtat e pronësisë intelektuale dhe aksesin në blerjet publike të BE-së.

Por, si kthim, BE-së i kërkon Britanisë të mbështesin standarde të larta për çështjet sociale, mbrojtjen e mjedisit dhe rregullimin e ndihmës shtetërore, në mënyrë që të mbajnë një “garë të hapur dhe të drejtë”.

BE gjithashtu insiston për një marrëveshje mbi peshkimin, e cila siguron qasje reciproke në treg dhe ujëra dhe kufizon kapitalin e peshkimit me kuota për hir të qëndrueshmërisë.

Mandati i negociatave nuk përfshin shërbimet financiare, të cilat janë thelbësore për qendrën financiare të qytetit të Londrës. BE këmbëngul të vendosë në mënyrë të njëanshme për lejimin e hyrjes në tregun e saj financiar.

Kapitulli i sigurisë propozon bashkëpunim në luftën kundër terrorizmit dhe politikës së jashtme.

BE-ja po ashtu është e angazhuar të ruajë bashkëpunimin në programin kërkimor Horizon 2020 dhe shkëmbimin e studentëve Erasmus, por shtrirja e tij do të varet nga vendimi për kornizën shumëvjeçare 2021-27, të cilën krerët evropianë të shteteve dhe qeveritë pritet ta marrin në samitin e 20 shkurtit. .

Pjesa e tretë ofron një kornizë për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve midis palëve.

Mandati i negociatave pritet të miratohet në mbledhjen plenare të Parlamentit Evropian javën e ardhshme, ndërsa ministrat evropianë pritet ta miratojnë atë më 25 shkurt.