16:05 / E Diele, 15 Prill 2018

Belegu: Mbi 90 fA�mijA� me probleme nA� zemA�r, janA� operuar falas nA� SHBA

QA� nga viti 2009 doktor Mazllum Belegu, nA�pA�rmjet organizatA�s a�?Gift of Lifea�?, ka bA�rA� tA� mundur qA� fA�mijA�t me probleme nA� zemA�r, tA� operohen falas kryesisht nA� Shtetet e Bashkuara tA� AmerikA�s. Deri mA� tani mA� shumA� se 90 fA�mijA� kanA� pA�rfituar nga kjo organizatA�. Derisa Ministria e ShA�ndetA�sisA� paguan shpenzimet e udhA�timit pA�r kA�ta fA�mijA�, organizata nA� fjalA� mbulon shpenzimet e operacioneve. E gjithA� kjo po bA�het nA� pamundA�si pA�r ta��u trajtuar kA�ta fA�mijA� nA� KosovA�, pA�r shkak tA� mungesA�s sA� KardiokirurgjisA� pA�r fA�mijA�. NA� intervistA�n dhA�nA� Radios Evropa e LirA�, Mazllum Belegu jep edhe hollA�si tA� tjera.

Pyetje:A�Zoti Belegu, Kosova vazhdon tA� mos ketA� kushte tA� punA�s, e as burime njerA�zore pA�r ta��i operuar fA�mijA�t e lindur me probleme nA� zemA�r. A�ka konkretisht bA�ni ju pA�r ta��i ndihmuar kA�ta fA�mijA�?

Mazllum Belegu:A�MeqenA�se Klinika e kardiokirurgjisA� ka staf vetA�m pA�r tA� rriturit, e jo pA�r rastet pediatrike, jemi tA� detyruar qA� rastet ta��i dA�rgojmA� jashtA� vendit. NA� vitin 2009 A�shtA� pA�rmendur kjo punA� nA� klubin Rotarian nA� PejA�, dhe njA� vajzA� kosovare me shtetA�si amerikane, na ka propozuar qA� tA� fillojmA� kA�tA� punA�, dhe mA� pas kemi nisur pA�rmes doktor Gani Abazit, i cili ka shkuar nA� Universitetin e Harvardit, ka bA�rA� marrA�veshje. Fillimisht kemi dA�rguar dy fA�mijA� falas ta��i operojnA� nA� AmerikA�, pA�rmes organziatA�sa��a��Gift of Life internationala��a��.

Ne e dimA� qA� nuk jemi zgjidhje e problemit, por jemi njA� urA� e gjendjes sA� tanishme, pasi qA� ne do tA� duhej tA� kemi njA� KlinikA� pediatrike pA�r fA�mijA�t me probleme nA� zemA�r. Aktiviteti ynA� do tA� duhej tA� ishte urA� pA�r problemet qA� nuk do tA� mund tA� kryheshin kA�tu, qA� ta��i dA�rgojmA� jashtA� vendit, e jo tA� gjitha rastet. Prandaj, ne do tA� vazhdojmA� derisa tA� jemi tA� nevojshA�m, por fA�mijA�t do tA� duhej tA� jenA� tA� mbrojtur nA� KosovA�, e tA� mos u kanoset rreziku pA�r jetA�.

Doktori Belegu me gazetaren e Radios Evropa e LirA�.
Doktori BeleguA�

a��Pyetje:A�Sa fA�mijA� gjatA� vitit marrin shA�rbime falas dhe sa prej tyre mbesin pa trajtim nA� pamundA�si pA�r ta��i dA�rguar jashtA� vendit pA�r trajtim tA� gjithA� ata qA� kanA� nevojA�?

Mazllum Belegu:A�NA� vitin 2009 janA� dA�rguar vetA�m dy pacientA�, mA� pas nA� vitin 2010, 2011 dhe 2012 i kemi dA�rguar nga tre pacientA�. MA� pas A�shtA� organizuar misioni prej anA�s sA� tyre nA� vitin 2012, ku kanA� ardhur nA� KosovA� dhe i kanA� pA�rzgjedhur fA�mijA�t me probleme nA� zemA�r dhe i kanA� dA�rguar 27 fA�mijA�. Ka qenA� njA� numA�r impozant. NA� vitet tjera ka pasur ndonjA�herA� mA� shumA� ndonjA�herA� mA� pak, por mesatarja ka qenA� rreth 20. Vitin e kaluar janA� operuar 29 fA�mijA�. TA� gjithA� kA�ta fA�mijA� kanA� vuajtur nga vrima nA� zemA�r, problem me tA� cilin lindin.

NA� KosovA� nga Amerika kanA� ardhur njA� kardiolog, drejtori i organizatA�s a�?Gift of Life Internationala�? me seli nA� New York, ka ardhur njA� infermiere e specializuar pA�r rastet me fA�mijA�, administratorja e organizatA�s, e cila i siguron mjetet pA�r trajtimin e kA�tyre fA�mijA�ve, pasi dikush do tA� duhej ta��i siguronte mjetet, meqA� as nA� spitalet e AmerikA�s nuk ka asgjA� pa pagesA�.

Pyetje: Keni ndonjA� bashkA�punim me MinistrinA� e ShA�ndetA�sisA� dhe organet pA�rgjegjA�se kA�tu nA� KosovA�?

Mazllum Belegu:A�Ministria e ShA�ndetA�sisA� i paguan shpenzimet e rrugA�s pA�r fA�mijA�n dhe njA�rin prind. NA� fillim ka pasur pak probleme, por mA� pas A�shtA� stabilizuar situata. Kjo ka ndodhur pA�r shkak se kur kanA� udhA�tuar 29 fA�mijA�, ka qenA� pak mA� problematike A�A�shtja e pagesA�s. MegjithatA� ne kemi siguruar (mjete) edhe pA�rmes donatorA�ve qA� asnjA� fA�mijA� i pA�rzgjedhur pA�r operacion, tA� mos mbetet pa shkuar pA�r shkak tA� shpenzimeve tA� rrugA�s.

Pyetje: Zoti Belegu, thatA� se gjatA� vitit dA�rgoni mbi 20 fA�mijA� pA�r ta��u operuar jashtA� KosovA�s, por edhe sa prej tyre mbesin pa u trajtuar nA� pamundA�si pA�r ta��i dA�rguar tA� gjithA� ata qA� kanA� nevojA�?

Mazllum Belegu:A�UnA� nuk e di, sepse unA� nuk kam qasje nA� tA� dhA�na tA� fA�mijA�ve tA� sA�murA�. Edhe besoj askush nuk e di. Edhe sot, po qe se dA�shiroj tA� marr informata se sa fA�mijA� kanA� nevojA�, nuk kam qasje. Do tA� duhej qA� nA� KlinikA�n pediatrike tA� ishte njA� listA� e gatshme me fA�mijA� qA� kanA� probleme dhe kanA� nevojA� pA�r operim. Kjo, sepse ne nuk jemi e vetmja organizatA� humanitare qA� dA�rgon fA�mijA� pA�r operim falas. Do tA� duhej tA� ishte lista nA� dispozicion pA�r kA�to organizata, por fatkeqA�sisht nuk ka. Ka pasur raste kur kanA� ardhur ekipe nga ndonjA� vend i botA�s pA�r ta��i operuar 10 fA�mijA�, por nA� klinikA� ia kanA� dhA�nA� vetA�m njA� fA�mijA�. Ekipi mjekA�sor prej 17 anA�tarA�sh nga lA�mi mjekA�sore tA� ndryshme ka ardhur dhe ata nuk janA� ndarA� tA� kA�naqur. Ata kanA� deklaruar se nuk vijnA� mA� gjithA� ata njerA�z, pA�r ta operuar njA� fA�mijA�, por minimum dhjetA� aq sa e kanA� planifikuar ta��i operojnA� falas. Kjo ka ndodhur pA�r arsye se nuk ka pasur listA� nA� KlinikA�n pediatrike. KanA� thA�nA� se disa prej fA�mijA�ve kanA� vdekur, disa janA� operuar jashtA� vendit e kA�shtu me radhA�.

Pyetje:A�MeqenA�se nuk e dini sa fA�mijA� kanA� nevojA� pA�r trajtim, sa A�shtA� interesimi pA�r tA� pA�rfituar nga kjo mundA�si, pra nga operimi i fA�mijA�ve me probleme nA� zemA�r falas nA� Shtetet e Bashkuara tA� AmerikA�s?

Mazllum Belegu:A�Interesimi A�shtA� shumA� i madh. Vitin e kaluar pasi kanA� ardhur ekipi nga Amerika, ka kA�rkuar qA� pA�rmes numrit tim tA� paraqiten prindA�rit e fA�mijA�ve me probleme nA� zemA�r. Numri i thirrjeve ka qenA� i papA�rballueshA�m. Kjo pA�r shkak se fA�mijA�t sa mA� herA�t bA�hen operacion nga sA�mundja e lindur nA� zemA�r, gjendja e tyre shA�ndetA�sore do tA� jetA� mA� e mirA�.