04:06 / E Mërkurë, 08 Prill 2020

Burrat kanë më shumë të ngjarë se gratë të vdesin nga koronavirusi, sugjerojnë të dhëna të reja

Të dhënat e reja kanë konfirmuar që burrat – veçanërisht burrat e moshuar – kanë më shumë të ngjarë të vdesin nga koronavirusi sesa gratë, shkruan DailyMail.

Në Itali, burrat përbëjnë 55 përqind të rasteve, por 69 përqind e vdekjeve dhe në Gjermani burrat përbëjnë 52 përqind të rasteve dhe 65 përqind të vdekjeve.

Shifrat për Anglinë dhe Uellsin datojnë vetëm në 27 Mars, por ndjekin një model të ngjashëm, me 61 përqind të atyre që kanë vdekur duke qenë burra, transmeton Indeksonline.


Shkencëtarët mendojnë se një shpjegim mund të jetë që burrat kanë më shumë të ngjarë të përfshihen në ‘sjellje të rrezikshme’ të tilla si pirja dhe pirja e duhanit, të cilat çojnë në sëmundje kardiovaskulare që mund të rrisin shanset që dikush të vdesë nga koronavirusi.


Ekzistojnë gjithashtu prova që gratë janë më të mira në luftën kundër infeksioneve sepse ato kanë më pak testosterone e cila është imunosupresive. Disa mjekë kanë sugjeruar që këto ndryshime janë aq të mëdha sa burrat dhe gratë duhet të marrin trajtim të ndryshëm për infeksione virale./Indeksonline