14:20 / E Hënë, 04 Dhjetor 2017 / k.v

Çaji i zi. Përfitimet shëndetësore dhe rreziqet

Çaji është pija e dytë më e konsumuar në botë, pas ujit. I gjithë çaji vjen nga bima  e Camellia sinensis, por mënyra të ndryshme të korrjes dhe përpunimit prodhojnë çarja të ndryshëm.

Për të bërë çaj të zi, gjethet janë të zbehura, të plasaritua, të mbështjella, dhe të oksidohen plotësisht. Çaji i zi përbën 75 për qind të çajit të konsumuar në botë.

Përfitimet e mundshme shëndetësore të çajit

Shumica e studimeve mbi përfitimet potenciale shëndetësore të çajit janë fokusuar në çajin e gjelbër.

Megjithatë, duke marrë parasysh procesin e oksidimit të përfshirë në bërjen e çajit të zi, disa studime kanë hulumtuar përfitimet unike që mund të ofrojë kjo.

Disa nga përfitimet e tij janë, ulja e rrezikut të prekjes nga kanceri, ul tensionin e lartë të gjakut, vepron si antioksidant, ndihmon në funksionimin e duhur të zemrës, etj.

Rreziqet e mundshme

Për shkak të përmbajtjes së lëndëve toksike siç janë disa lloje të mineraleve, çaji i zi në raste të caktuara di të jetë helmues.

Gjithashtu, për shkak të përmbajtjes së kafeinës, ajo mund të shkaktojë probleme te disa persona të cilët janë të ndjeshëm ndaj kafeinës.  Në raste më të rralla, çaji i zi mund të shkaktojë edhe anemi./Indeksonline/