19:53 / E Enjte, 16 Nëntor 2017 / indeksADMonline

Çfarë ndodh me trupin tuaj kur nuk ushtroni mjaftueshëm?

Disa njerëz lindin me formë natyrale të hollë dhe metabolizmi u lejon atyre të hanë çfarë të duan dhe kurrë nuk fitojnë peshë. Është normale që këta njerëz të heqin dorë nga ushtrimi krejtësisht të shtrihen në shtrat dhe të shikojnë TV.
Ushtrimet bëjnë shumë më tepër sesa që  na ndihmojë për të humbur peshë. Në fakt, mos marrja e stërvitjes së mjaftueshme mund të ketë një ndikim mjaft të rëndësishëm në atë që po ndodh në trupin tonë dhe në të ardhmen e shëndetit tonë,transmeton Indeksonline.

1. Ju keni nevojë për ushqim jo të shëndetshëm
Kur dikush i lenë anash ushtrimet e tyre, atëherë nuk merr ushqimin e duhur. Trupi juaj ndalon për ushqime shumë ushqyese sepse nuk ka nevojë për ushqim shtesë. Në vend të kësaj, ushqimet ushqyese të dobëta-por-shijshme si patate të skuqura dhe tortë me çokollatë bëhen mjaft tërheqëse. Jo vetëm kaq, por është shumë më e lehtë për të ngrënë një qese me patate të skuqura gjatë kohës që jeni ulur para TV-së, duke shikuar një sezon të tërë të shfaqjes suaj të preferuar në Netflix sesa gjatë kohës që jeni në palestër.

2. Ju nuk bëni gjumë të mirë
Ushtrimi i rregullt mund të jetë i dobishëm për gjumë për të gjithë ne, madje edhe ata që vuajnë nga pagjumësia. Kur nuk ushtroni mjaftueshëm, mundësitë  për të fjetur  mirë nuk janë aq të mëdha. Ndërsa një ditë e vetme ushtrimi prodhon disa përmirësime të vogla në gjumë në krahasim me ata që nuk ushtrojnë, vetëm ata që bëjnë stërvitje të rregullt shohin një ndryshim të rëndësishëm në cilësinë e gjumit. Nuk mund të fle? Mund të jetë koha për të filluar ushtrimin rregullisht!

3. Ju mund të hyni në depression
Për ata individë me depresion të diagnostikuar klinikisht, stërvitjet mund të çojnë në një reduktim të simptomave. Përfitimet e stërvitjes nuk janë shumë të ndryshme (më të mira apo më të këqija) nga ato të mbledhura nga terapi njohëse ose ilaçet kundër depresionit dhe janë sugjeruar si një ndihmës ndaj këtyre llojeve të trajtimit. Ju nuk keni nevojë për një sëmundje mendore të diagnostikuar për të korrur përfitimet e stërvitjes. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit me nivele jo-klinike të depresionit dhe ankthit gjithashtu përfitojnë nga stërvitja e rregullt.

4. Eshtra të dobët

Hulumtimet kanë treguar vazhdimisht se ushtrimet  kanë një efekt pozitiv në dendësinë e mineralit të eshtrave në femra. Duke u angazhuar në ushtrime para menopauzës, një grua do të rrisë masën e kockave dhe do të zvogëlojë rrezikun e saj për të zhvilluar osteoporozën.
Për ata që janë tashmë në postmenopauzë, trajnimi i forcës tregohet ende më efektiv për rritjen e masës së kockave sesa ushtrimi kardiovaskular pa peshë.
Nëse nuk merrni stërvitje të mjaftueshme dhe të rregullt,mund t’i vendosni kockat tuaja në rrezik.

5. Vdekje e hershme
Studime të shumta kanë treguar se përveç uljes së rrezikut për kanceret e caktuara dhe përmirësimin e shëndetit kardiovaskular, stërvitja ju ndihmon të jetoni më gjatë në përgjithësi. Rezulton se stërvitja e rregullt është e lidhur me rënien prej 30 përqind të vdekshmërisë së të gjitha shkaktarëve.
Kjo do të thotë që njerëzit që ushtrojnë kanë më pak gjasa të përjetojnë vdekjen e shkaktuar nga sëmundja dhe kanë një shans më të madh për të vdekur nga shkaqe natyrore. Nëse nuk merrni stërvitje të mjaftueshme, ju mund të jeni në rrezik më të lartë për sëmundje dhe një jetëgjatësi më të shkurtër./Indeksonline/