75 Mall Live Search
19:31 / E Martë, 31 Maj 2022 / OSH

Çfarë ndodh nëse nuk hani pas ushtrimeve?

Ushqimi ju jep forcë për stërvitjen tuaj, dhe gjithashtu siguron lëndët ushqyese që ju nevojiten për t’u rikuperuar pas një stërvitje. Megjithatë, disa njerëz ndonjëherë anashkalojnë një vakt pas stërvitjes sepse mendojnë se do të humbasë më shumë yndyrë, por mund të jetë kundërproduktive.

Një dietë që ju pengon të konsumoni ushqime të caktuara ose të hani me kalori të ulëta mund të jetë e dëmshme dhe do t’ju vështirësojë arritjen e qëllimeve tuaja të fitnesit, pavarësisht nëse ato përfshijnë humbjen e peshës, ndërtimin e muskujve ose shëndetin e përgjithshëm të përgjithshëm.

Megjithatë, ka raste kur shmangia e vakteve pas një stërvitje mund të jetë më e mira për ju. Në këtë rast, është mirë të konsultoheni me një nutricionist i cili mund t’ju japë disa udhëzime dhe të bëjë një plan diete për qëllimet tuaja specifike.

Pse është i rëndësishëm një vakt pas stërvitjes?

Gjatë stërvitjes, ju zbrazni rezervat tuaja të energjisë, duke përfshirë glikogjenin, një formë e veçantë e karbohidrateve që trupi juaj përdor për energji. Glikogjeni përdoret veçanërisht gjatë stërvitjeve intensive dhe lirohet nga muskujt dhe mëlçia shkruan Verywellfit. Sapo të përdoret glikogjeni, trupi mbështetet në yndyrat e ruajtura për energji, dhe në fund të fundit në proteina. Pas stërvitjes, është e nevojshme të rimbushni rezervat e glikogjenit, por edhe të konsumoni mjaftueshëm proteina për të rikuperuar muskujt. Acidet yndyrore, antioksiduesit, vitaminat dhe mineralet janë gjithashtu të rëndësishme për rikuperimin pas stërvitjes.

Çfarë ndodh nëse nuk hani pas një stërvitje?

Nëse nuk hani menjëherë pas stërvitjes, asgjë e dëmshme nuk do të ndodhë. Megjithatë, nëse e shmangni plotësisht ngrënien pas një stërvitje ose kufizoni marrjen e ushqimit, mund të dëmtoni trupin tuaj. Disa nga këto situata mund të ndodhin për shkak të anashkalimit të vakteve pas stërvitjes.

Përveç kësaj, mund të zhvilloni disa simptoma të dëmshme si lodhja, mjegulla e trurit ose humori i keq.

Nëse nuk konsumoni një vakt me proteina dhe karbohidrate pas stërvitjes tuaj, mund të mos përfitoni disa nga përfitimet e stërvitjes suaj. Pas një stërvitjeje, trupi juaj është gati të marrë proteina dhe muskujt tuaj mund të thithin në mënyrë efektive aminoacide për t’u rikuperuar dhe rritur.

Nëse nuk e ushqeni trupin tuaj siç duhet pas ushtrimeve, kjo mund të ndikojë në performancën tuaj të ardhshme. Për shembull, nëse ndjeni dhimbje muskulore pas një stërvitje, ata ndoshta do të kenë nevojë për më shumë kohë për t’u rikuperuar pa një vakt të duhur.

Gjithashtu, pas një stërvitjeje kardio ose stërvitjeje qëndrueshmërie, ju keni varfëruar rezervat tuaja të glikogjenit dhe nëse nuk i rimbushni plotësisht ato, mund të jeni shumë të lodhur dhe të mos jeni në gjendje të bëni stërvitjen tuaj të ardhshme në mënyrë optimale.