18:37 / E Mërkurë, 01 Korrik 2020 / indeksADMonline

Cilët janë shoferët më të dobët në Evropë?

Drejtuesit e automjeteve në pjesën më të madhe të Evropës thonë se kanë adoptuar një sjellje më të sigurt dhe më të sjellshme pas timonit, me përjashtim të dukshëm të francezëve dhe grekëve që ndajnë vendin e parë për nxitjen e fyerjeve me shoferë të tjerë në rrugë, sipas sondazhit të publikuar të mërkurën, shkruan thelocal.ch.

Në këtë sondazh të sjelljes, drejtuesit e automjeteve në shumicën e vendeve evropiane thanë se kishin më pak të ngjarë të fyejnë sesa një vit më parë.

Sidoqoftë, sondazhi zbuloi se Grekët kishin shumë të ngjarë (47 përqind) të vozisnin shumë afër makinës së tjetrit dhe francezët, fyes të shoferëve të tjerë (70 përqind).

Spanjollët, me 66 përqind, ishin më të shpejtë për të shtypur borinë në makinën e tyre, sipas hulumtimit të bërë në 11 vende nga agjensia e votimit Ipsos për operatorin e rrugëve Vinci Autoroutes.

Grekët, studimi zbuloi, kryesuan listën për sjellje të rrezikshme rrugore, ndërsa britanikët rezultuan në fund të listës.

Në përgjithësi, 88 përqind e shoferëve evropianë pranuan të tejkalojnë kufirin e shpejtësisë me raste. Suedezët kishin më shumë të ngjarë të vozitnin shumë shpejt ose shumë afër një makine tjetër, ose të largonin sytë nga rruga, zbuloi sondazhi. Drejtuesit holandezë kishin shumë të ngjarë – gati gjysma e tyre – të kapërcejnë djathtas në korsi të destinuara për një trafik më të ngadaltë.

Një e pesta e shoferëve francezë, në krahasim me 16 përqind në Evropë, tha që ata nuk ishin “në të vërtetë i njëjti person kur vozitnin”, dhe gjykuan vetë se ishin më nervoz, impulsiv ose agresiv. Sipas të dhënave të BE-së, rreth 22.800 viktima të trafikut rrugor u regjistruan në 27 vendet e Bashkimit Evropian në vitin 2019. Kjo ishte rreth 7,000 më pak se në vitin 2010, që përfaqëson një rënie prej 23 përqind. Numri ra me dy përqind nga 2018, përcjell tutje albinfo.ch