17:11 / E Martë, 13 Shkurt 2018

Dëshironi të vraponi më shpejt dhe më gjatë? Atëherë buzëqeshni

Buzëqeshja mund të rrisë përformancën atletike, thotë një studim i ri.

Hulumtuesit që kanë hulumtuar se çka mund të zvogëlojë përpjekjet e atletëve, ose sa e vështirë është për ata gjatë kësaj pune dhe çka e bën për ta sporti më i lehtë.

Në fakt, studiuesit thonë se shumë atletë të lartë, duke përfshirë medaljen e artë olimpike Marthon Eluid Kipchoge, thotë se buzëqeshja është ajo që rrit përformancën e ushtrimeve.

Gjetjet, e botuara në një revistë të sportit, sugjeron se qeshja ndihmon në zvogëlimin e tensionit të muskujve dhe shkëputjen e vrapuesve nga  ndjesitë trupore, duke e bërë kështu më të lehtë punën e tyre.

“Kam vënë re se disa atletë përdorin buzëqeshjen gjatë ngjarjeve të ndryshme dhe atyre të çiklizmit dhe unë kam qenë kurioz të dija nëse kjo strategji në fakt kishte ndonjë ndikim të matshëm në aktivitetin e qëndrueshmërisë”, tha për Daily Mail Online, studiuesi Noel Brick.

Brick dhe kolegët e tij në Universitetin Ulster në Irlandën e Veriut kanë kërkuar 24 vrapues të trajnuar për të përfunduar katër blloqe gjashtë minutëshe në rutinë, me një pushim prej dy minuta ndërmjet çdo blloku.

Vrapuesit i përfunduan blloqet duke qeshur, duke i lëvizur me vetëdije duart dhe trupin e sipërm, ose me një fokus normal të vëmendjes.

Pas çdo vrapimi, ata raportuan se si ndiheshin gjatë vrapimit.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësin përdorën 2.8 për qind më pak energji kur qeshnin gjatë aktivitetit sesa të tjerët.