07:12 / E Mërkurë, 01 Qershor 2022 / OSH

​Dhjetë fakte për solariumin që nuk janë shumë të këndshme

Banjat e diellit janë ende një aktivitet popullor, pavarësisht paralajmërimeve nga dermatologët se nuk është mirë të teprohet dhe solariumi për shumëkujt duket si një zgjidhje e shpejtë dhe një ide e mirë.

Megjithatë, megjithëse ekspozimi i moderuar dhe i sigurt në diell ka përfitime shëndetësore, nxirja gjithmonë mbart rrezikun e dëmtimit të lëkurës dhe djegieve nga dielli.

Këtu janë 10 fakte të bazuara në kërkime që mund t’ju habisin.

  1. Një shtrat për rrezitje nuk është më i sigurt se dielli

Vetëm një banjë dielli në ambiente të mbyllura mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës (melanoma, karcinoma e qelizave skuamoze dhe karcinoma e qelizave bazale), thotë Akademia Amerikane e Dermatologjisë.

Dëshmia që banja dielli në ambiente të mbyllura rrit në mënyrë dramatike rrezikun e prekjes nga kanceri i lëkurës është aq e fortë sa Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (FDA) kërkon që të gjitha pajisjet e banjave të brendshme të kenë etiketa që paralajmërojnë për rreziqet që mbart ekspozimi në diell sikurse fotot në kutitë e cigareve.

  1. Të bësh banja dielli në dhomë me diell përshpejton plakjen e lëkurës

Rrudhat, njollat e moshës dhe humbja e qëndrueshmërisë së lëkurës zakonisht shfaqen shumë më herët tek njerëzit që janë shpesh në diell. Gjithashtu, lëkura mund të bëhet e ashpër në një mënyrë që nuk mund të ndodhë me njerëzit që nuk bëjnë banja dielli.

  1. Përdorimi i një shtrati për rrezitje mund të shkaktojë lëndime serioze

Nuk janë të rralla rastet kur njerëzit përfundojnë te mjeku për djegie, humbje të vetëdijes dhe dëmtime të syve të shkaktuara nga banja e diellit në ambiente të mbyllura.

  1. Marrja e një “fontacioni të mirë” nuk do të parandalojë djegien nga dielli

Shumë njerëz besojnë se përdorimi i një shtrati për rrezitje për të marrë një nxirje të plotë do të parandalojë djegien nga dielli kur më vonë shtrihen në plazh dhe ekspozohen. Një mit absolut. Edhe kur keni një “substrat”, prapë mund të digjeni veten nëse jeni në diell për një kohë të gjatë. Dhe sa herë që nxiheni ose digjni lëkurën tuaj, ju dëmtoni ADN-në në lëkurën tuaj, duke rritur rrezikun e kancerit të lëkurës. Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, gratë para moshës 30-vjeç kanë gjashtë herë më shumë gjasa të preken nga melanoma.

  1. Në dhomë me diell nuk mund të prodhohet mjaftueshëm vitaminë D

Llambat e përdorura në shtretër për rrezitje lëshojnë kryesisht dritë UVA; megjithatë, trupi ynë ka nevojë për dritën UVB për të prodhuar vitaminën D. Për të marrë vitaminën D në mënyrë të sigurt, dermatologët rekomandojnë ekspozim shumë të shkurtër në diell, rreth 10 minuta në ditë dhe një dietë të shëndetshme. Nëse ende nuk po merrni mjaftueshëm vitaminë D, merrni parasysh marrjen e suplementeve.

  1. Ka një varësi ndaj diellit

Sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë, rreth 20% e grave të bardha midis moshës 18 dhe 30-vjeç që përdorin banja dielli në ambiente të mbyllura shfaqin shenja varësie. Është e vështirë për ta të ndalojnë errësimin. Kur ata nuk marrin një dozë konstante të rrezeve UV, ata ndihen të shqetësuar ose të dëshpëruar.

  1. Banjat e diellit (të çdo lloji) mund të theksojnë njollat

Në kundërshtim me besimin popullor, bërja e diellit do t’i bëjë njollat edhe më të dukshme.

  1. Dhënia e “informacioneve të rreme dhe mashtruese” është një praktikë e zakonshme në sallone

Një studim i kryer nga Komiteti i Energjisë dhe Tregtisë i Dhomës së Përfaqësuesve Amerikanë bëri një zbulim befasues.

Gjatë këtij studimi, stafit për rrezitje iu drejtuan pyetje në lidhje me rreziqet e bëra nga dielli në ambiente të mbyllura.

Është zbuluar se 90% e stafit në shtretër për rrezitje për adoleshentët me lëkurë të çelur, për shembull, thonë se bërja e diellit në një shtrat për rrezitje nuk është një rrezik për shëndetin.

Shumë madje mendojnë se banja diellore në dhomë me diell ka përfitime shëndetësore. Kjo e çoi Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA në raportimin: “Shumica dërmuese e shtretërve për rrezitje të kontaktuara nga hetuesit e Komitetit dhanë informacion të rremë në lidhje me rreziqet serioze të banjave të diellit në ambiente të mbyllura dhe bënë pretendime të rreme në lidhje me përfitimet shëndetësore të banjave të brendshme të diellit.”

  1. Rrezitja gjatë gjithë vitit është e mundur me vetë-rrezitje

Shumë njerëz thonë se përdorin një shtrat për rrezitje sepse u pëlqen mënyra se si duken të nxirë. Produktet vetë-rrezitje ju ofrojnë një mënyrë për t’u dukur e nxirë pa rritur rrezikun e zhvillimit të rrudhave të hershme dhe kancerit të lëkurës. Të aplikuara në mënyrën e duhur, produktet vetë-rrezitëse duken natyrale – dhe nuk do t’ju lënë me lëkurë portokalli, vija apo njolla.

Produktet për vetë-rrezitje nuk mund të mbrojnë lëkurën nga djegiet.

  1. Vendimi për të mos bërë banja dielli mund t’ju zgjasë jetën

Duke zgjedhur të mos nxiheni, ju reduktoni rrezikun e marrjes së më shumë llojeve të kancerit, përfshirë melanomën. Asnjëherë nuk është vonë për të filluar të mbroni lëkurën nga dielli real apo artificial. Sapo ta bëni këtë, trupi juaj do të fillojë të riparojë dëmtimet nga rrezet UV.