09:58 / E Mërkurë, 18 Prill 2018 / k.v

Dhurimi i organeve nga vdekjet e mbidozave, mund tA� lehtA�sojnA� krizA�n

Rreth 20 njerA�z qA� kanA� nevojA� pA�r njA� transplant organesh vdesin A�do ditA� duke pritur pA�r ndonjA� donatorA� tA� organit qA� atyre ju nevojitet. PA�r mA� shumA�, transplantet e organeve vijnA� me rreziqe. A kemi tA� bA�jmA� me donacion nga ndonjA� i vdekur nga mbidoza? Si ndikon kjo nA� shA�ndetin e pacientit qA� pranon organin gjegjA�s, etj.

Sipas Departamentit tA� ShA�ndetA�sisA� dhe ShA�rbimeve NjerA�zore tA� Shteteve tA� Bashkuara, mbi 116,000 qytetarA� tA� SHBA-ve kanA� qenA� nA� listA� tA� pritjes pA�r organe, nga gushti 2017.

Ata thonA� se lista e pritjes rritet A�do vit, por numri i donacioneve tA� organeve rritet me njA� ritA�m tepA�r tA� ngadaltA�, pA�r tA� plotA�suar nevojA�n gjithnjA� nA� rritje.

Shpesh, organe si tA� mA�lA�isA� dhe veshkat nuk pranohen nga frika se mund tA� pA�rcillen sA�mundje kronike si HIV dhe hepatiti, transmeton Indeksonline.

Sipas Dr Durand dhe kolegA�ve tA� saj, nga viti 2000 deri mA� sot, numri i organeve tA� pranuara nga donatorA�t qA� kanA� vdekur nga njA� mbidozA� A�shtA� rritur pA�r 24 herA� mA� shumA�.

Ekipi punoiA�A�duke pA�rdorur tA� dhA�na nga Regjistri Shkencor i PA�rfituesve tA� Transplantit pA�r tA� ndA�rtuar profilin mjekA�sor tA� donatorA�ve tA� organeve qA� vdiqA�n nga njA� mbidozA�.

KA�shtu, ata analizuan tA� dhA�nat e 138,565 donatorA�ve tA� organeve tA� vdekjes nga mbidoza, si dhe tA� 337,934 pranuesve tA� organeve, nA� periudhat 2000 deriA�A�2017.

NA� shkallA� tA� parA�, Dr Durand dhe kolegA�t vunA� re se numri i donacioneve tA� organeve nga individA� qA� vdiqA�n nga njA� mbidozA� A�shtA� rritur nA� mA�nyrA� dramatike gjatA� 17 viteve tA� fundit, nga rreth 1 pA�r qind nA� 2000 nA� mA� shumA� se 13 pA�r qind nA� vitin 2017.

MA� e rA�ndA�sishmja, ata zbuluan se rezultatet e shA�ndetit tA� pacientA�ve qA� u A�shtA� transplantuar ndonjA� organ nga individA� qA� vdiqA�n nga mbidoza, nA� pA�rgjithA�si, nuk kishte dallim nga ata qA� pranuar organe nga donatorA� tA� shA�ndetshA�m./Indeksonline/