19:05 / E Diele, 15 Prill 2018

Disa shkencA�tar hedhin poshtA� mitin se duhet pirA� 2 litra ujA� nA� ditA�

Gjithkush e di qA� njerA�zit kanA� nevojA� pA�r ujA� dhe se ne nuk mund tA� mbijetojmA� pa tA�.

Ne tA� gjithA� kemi dA�gjuar se duhet tA� pimA� tetA� gota ujA�, ose dy litra ujA� nA� ditA�.

Ky objektiv vihet nA� pikA�pyetje kur mendoni se sa ujA� A�shtA� nA� tA� vA�rtetA� dhe a nuk marrim edhe ujA� nga ushqimi qA� hamA�?

KA�shtu, janA� pyetur disa ekspertA� shkencor mjekA�sorA� dhe sportistA� nA�se duhet me tA� vA�rtetA� tA� pimA� 8 gota ujA� nA� ditA�.

Dhe tA� gjithA� thanA� jo, nA� njA� intervistA� pA�r “The Conversation”A�, transmeton Indeksonline.

Karen Dwyer A�shtA� nA�nkryetari i ShkollA�s sA� MjekA�sisA� nA� Universitetin Deakin nA� Geelong. Sipas tij, ne tA� gjithA� duhet tA� pimA� ujA� aq sa jemi tA� etur.

Masa mA� e mirA� e nivelit tuaj tA� hidratimit, sipas tij, A�shtA� ngjyra e urinA�s.

NA�se ngjyra e urinA�s A�shtA� shumA� e errA�t atA�herA� do tA� thotA� se jeni tA� dehidruar dhe keni nevojA� pA�r mA� shumA� ujA�. Por, nA�se ngjyra e saj A�shtA� e hapur apo e pastA�r (si uji), atA�herA� ju nuk keni nevojA� pA�r aq shumA� ujA�.

Marrja e tepA�rt e ujit mund tA� jetA� e rrezikshme, veA�anA�risht pA�r ata qA� kanA� probleme me zemA�r.

Vincente Ho A�shtA� pedagog i lartA� dhe gastroenterologist nA� Universitetin Western Sydney.

a�?Jo nuk A�shtA� e nevojshme tA� pinin tetA� gota ujA� nA� ditA�a�?, ka thA�nA� ai.

Duket se origjina e rekomandimit pA�r tA� pirA� tetA� gota ujA� nA� ditA� mund tA� ketA� ardhur nga njA� publikim i AkademisA� KombA�tare tA� Shkencave tA� Ushqimita�? nA� vitin 1945.

Ne marrim shumA� ujA� nga ushqimet qA� konsumojmA�. Lulelakra dhe patA�llxhanA�t pA�r shembull janA� 92 pA�r qind ujA�.

KA�shtu, tA� rriturit e shA�ndetshA�m mund tA� mos kenA� nevoje tA� pinA� njA� shtesA� prej 8 gotave ujA� nA� ditA�.

Nga ana tjetA�r, personat me sA�mundje tA� caktuar ose qA� jetojnA� nA� klimA� shumA� tA� nxehtA� mund tA� kA�rkojnA� marrje mA� tA� mA�dha tA� lA�ngjeve.

NdA�rsa, Jon Bartlett A�shtA� njA� shkencA�tar i shkencave sportive nA� Universitetin Victoria nA� Melburn.

Sipas tij, kA�rkesat pA�r ujA� janA� shumA� individuale dhe varen nga njA� numA�r faktorA�sh tA� brendshme dhe tA� jashtA�m.

NdA�rsa tetA� gota uji nA� ditA� rekomandohet si njA� kA�rkesA� bazA� pA�r tA� plotA�suar nevojat e pA�rditshme fiziologjike, vA�llimi aktual i ujit qA� kA�rkohet nA� njA� ditA� varet nga aktiviteti i pA�rditshA�m ditor, shA�ndeti dhe klima nA� tA� cilA�n jetojmA�./Indeksonline/