17:35 / E Diele, 25 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Duhani gjatë shtatzënisë rrite rrezikun e obezitetit te foshnja

Nënat të cilat pinë duhan gjatë shtatzënisë rrisin rrezikun që fëmijë i tyre të bëhet i trash, tregon një hulumtim i ri.

Shkalla e përdorimit të duhanit në mesin e grave shtatzëna në SHBA është duke u ulur (edhe pse përdorimi i kanabisit është në rritje), por zyrtarët shëndetësorë janë ende të shqetësuar për varësinë nga nikontina tek gratë e reja, veçanërisht pasi cigaret elektronike goditen tregun.

Studimi i ri nga Universiteti Kentucky rrëmben rrezikun duke zbuluar, për herë të parë, prova se cigaret rrisin nivelet e një proteine që ushqejnë yndyrën në një foshnje të palindur.

Zbulimi hedh dritë të re mbi një fenomen që është identifikuar në hulumtimet e mëparshme, por nuk mund të shpjegohet.

Studimet e mëparshme kanë identifikuar lidhjet midis duhanit gjatë shtatzënisë dhe peshës së ulët të lindjes  dhe lindjes së parakohshme të foshnjës.

Por, tani është shfaqur fakti se ai ndikon në shëndetin e fëmijës në një afat të gjatë./Indeksonline/