17:53 / E Enjte, 12 Korrik 2018

Duhanpirësit rrezikohen nga rrahjet e parregullta të zemrës

Duhanpirësit rrezikojnë deri 45 për qind të vuajnë nga rrahjet e parregullta të zemrës, tregojnë studimet e reja.

Për çdo dhjetë cigare në ditë, rreziku nga vuajtja e rrahjeve të parregullta rritet deri në 14 për qind, thuhet në një studim të publikuar sot, transmeton KosovaPress.

Autori i studimit Dagfinn Aune nga Kolegji Imperial në Londër tha se pirja e duhanit duhet të ndalet, ndërsa ata që dëshirojnë të pinë duhan për herë të parë, nuk duhet ta bëjnë këtë.

“Kemi gjetur se duhanpirësit janë më shumë të rrezikuar nga rrahjet e parregullta të zemrës, por rreziku reduktohet dukshëm nëse hiqet dorë nga pirja e duhanit”, tha ai.

Fibroza atriale ndikon deri në një në katër të rritur në Britaninë e Madhe dhe SHBA, dhe është përgjegjëse për deri 30 për qind të të gjitha sulmeve që kërcënojnë jetën.