12:50 / E Martë, 17 Prill 2018

Dy motra refugjate nga Kosova nA� Suedi: Fotoja qA� po drithA�ron gjithA� botA�n

Konkursi i pA�rvitshA�m a�?World Press Photo Contest 2018a�? ka publikuar gjithA� A�mimet kryesore pA�r fotot mA� tA� mira tA� vitit, ku njA�ra prej tyre tregonte dy motra refugjate nga Kosova.

Magnus Wennman A�shtA� foto-reporteri suedez, i cili nA� mars tA� vitit 2017 shkrepi foton drithA�ruese.

Xheneta (djathtas) A�shtA� shtruar nA� spital dhe nuk reagon pA�r dy vite e gjysmA�. PranA� saj gjendet e motra, Ibadetja, e cila reagoi pA�r herA� tA� fundit 6 muaj mA� parA�. TA� dyja vuajnA� nga a�?Sindroma e DorA�heqjesa�? (Resignation Syndrome) nA� Horndal tA� SuedisA�.

Kjo sindromA� lidhet me njA� A�rregullim afatgjatA� qA� prek kryesisht fA�mijA�t dhe adoleshentA�t e traumatizuar psikologjiksht gjatA� procesit tA� gjatA� e tA� vA�shtirA� tA� migrimit nga njA�ri vend nA� tjetrin. Xheneta dhe Ibadetja janA� refugjate nga Kosova tA� cilat janA� prekur pikA�risht nga ky A�rregullim i tmerrshA�m; ato janA� pasive, nuk lA�vizin, nuk flasin dhe janA� tA� paafta pA�r tA� ngrA�nA� apo pA�r tA� pirA�. Pra, nuk stimulojnA� dot lA�vizjet fizike.

Shkaqet nuk janA� ende tA� qarta, por pjesa mA� e madhe e ekspertA�ve janA� tA� mendimit se traumat janA� shkaktari kryesor.

SiA� edhe publikohet nA� faqen e a�?World Press Photoa�?, sindroma ka prekur njA� numA�r tA� madh tA� refugjatA�ve tA� moshA�s 7-19 vjeA�, tA� ardhur kryesisht nga ish- vendet sovjetike. Zakonisht pA�rmendet se marrja e njA� vendbanimi pA�r familjet e tA� sA�murA�ve ka A�uar nA� pA�rmirA�simin e shA�ndetit tA� tyre.

Fotoja ka marrA� A�mimin e parA� nA� kategorinA� a�?Peoplea�? dhe A�shtA� publikuar gjerA�sisht.