20:54 / E Mërkurë, 14 Shkurt 2018

E vërtetojnë shkencëtarët, gjenet e njeriut mbeten aktive edhe pas vdekjes!

Qelizat vazhdojnë të funksionojnë edhe pas vdekjes së një individi.

Kjo sipas një studimi shkencor të botuar në Communications Nature. Duke analizuar mostrat post mortem, një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh tregoi se disa gjene u bënë më aktive pas vdekjes, shkruan BBC, transmeton Indeksonline.

Krahas sigurimit të një skeme të dhënash të rëndësishme për shkencëtarë të tjerë, ata gjithashtu shpresojnë se kjo mund të zhvillohet në një mjet mjeko-ligjor.

Brenda qelizave të trupit tonë, jeta luan nën ndikimin e fuqishëm të gjeneve tona; rezultatet e tyre të kontrolluara nga një varg i shkaktarëve të brendshëm dhe të jashtëm.

Kuptimi i aktivitetit të gjeneve siguron një pasqyrë të përsosur në atë që një qelizë individuale, inde ose organ po bën, në shëndet dhe në sëmundje.

Gjenet janë të mbyllura në ADN të pranishme në qelizat tona dhe kur këto janë të ndezura, bëhet një molekulë treguese e quajtur një transkriptë ARN.

Disa nga ARN kontrollojnë drejtpërsëdrejti proceset që vazhdojnë në qelizë, por shumica e ARN-së bëhet projekti për proteinat.

Është transkriptat e ARN-së që shpesh shkencëtarët matin kur duan të dinë se çfarë po ndodh në qelizat tona, dhe ne e quajmë këtë analizë transcriptomics. /Indeksonline/

Temat: